Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-29 14:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/handbollskaptenen-om-starten-de-flesta-var-nojda-om-vi-sprang-i-ratt-riktning/

Sport

Handbollskaptenen om starten: ”De flesta var nöjda om vi sprang i rätt riktning”

Förbundskapten Kristján Andrésson pekar ut riktningen och hoppas på en ny EM-medalj när mästerskapet avgörs på Tele2 arena 26 januari.
Förbundskapten Kristján Andrésson pekar ut riktningen och hoppas på en ny EM-medalj när mästerskapet avgörs på Tele2 arena 26 januari. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Han är på ingång till sitt fjärde mästerskap som förbundskapten och har gått från att slå ur underläge till att förväntas spela om medaljerna.

– Första året hade vi ingen som helst press på oss. De flest var nöjda om vi sprang i rätt riktning, säger Kristján Andrésson. 

Med framgångarna öka kraven och när ett mästerskap dessutom avgörs på hemmaplan blir trycket ännu större.

– Vi har definitivt möjligheten att ta medalj, vi var där för två år sedan när vi tog silver i EM i Kroatien.

Kristján Andrésson tog hösten 2016 över som förbundskapten efter Ola Lindgren och Staffan Olsson.

Vid VM 2017 slutade Sverige sexa och på VM 2019 kom man femma.

Det är på EM som Andrésson lyckats bäst. 2018 blev det silver, Sveriges första EM-medalj sedan guldet i Globen 2002.

– Efter silvermedaljen i 2018 vet vi att vi är ett landslag som kan vara med och slåss om medaljerna.

Nu väntar ett nytt mästerskap och Andrésson känner hur kraven ökat jämfört med när han var ny som förbundskapen.

– Då var de flest nöjda om vi sprang i rätt riktning, säger han med ett leende.

Han har svårt att värdera dagens trupp jämfört med de tidigare.

– De har varit totalt olika och att värdera de olika landslagen är svårt, det är otroligt duktiga spelare i den här truppen. Men det spelar ingen roll hur många bra individer vi har om vi inte får ihop en grupp som är beredd att jobba tillsammans och på det svenska viset se till att vi gör vårt jobb.

Sverige, som inleder sitt gruppspel i Göteborg 10 januari, möter i tur och ordning Schweiz, Slovenien och Polen. 

Det ser ut som en relativt lätt grupp där Polen ska vara det största hotet, två av fyra lag går vidare till mellanrundan.

Andrésson sättter upp ett varnande finger för Schweiz.

– De har en väldigt duktig mittnia i Andy Schmid.

Andrésson bör veta för 36-årige Schmid, som fyra gånger blivit utsedd till Bundesligas bäste spelare, spelar i tyska Rhein-Neckar Löwen, samma klubb som Andrésson är tränare för.

– Det är väldigt viktigt att vi får med oss minst två poäng till mellanrundan, om vi tar oss dit, för då kommer vi förmodligen möta topp tre från VM med Danmark, Norge och Frankrike. Vi behöver spela vår bästa handboll som vi spelat under de här tre åren för att kunna ta oss till en semifinal i Tele2 arena. 

I Rhein-Neckar Löwen spelar dessutom målvakterna Mikael Appelgren och Andreas Palicka, mittnian Jesper Nielsen och vänstersexan Jerry Tollbring.

– Jag har en närmare vardag ihop med dem och vet också lite mer om dem som personer. Jag hoppas verkligen att det leder till att de blir ännu bättre i landslaget. 

Det finns några relativt nya ansikten i den svenska truppen. Daniel Pettersson och Valter Chrintz som tar roller som tidigare tillhört Niclas Ekberg och Mattias Zachrisson.

– Det ska bli intressant om det växer fram en ny idol på högersidan för våra svenska fans, säger Andrésson.

Albin Lagergren är enda utpräglade högernian.

– Vi har tänkt att lösa det genom att ibland ge honom andningsrum i försvarsspelet och ibland kommer vi använda en högerhänt högernia. 

Linus Persson och Mattias Zachrisson, båda har haft skadebekymmer, kan kallas in under turneringen för att avlasta Lagergren.

– ”Zacke” löser många positioner, inte bara kantspel. Vi kan använda honom i lite olika roller, han är en spelare som kan göra det oväntade och förändra matchbilder. Naturligtvis kommer vi att sakna en sådan duktig spelare. Vi får se hur hans rehabilitering går inför mästerskapet och om får möjlighet att använda honom i en senare del av turneringen.

Kim Ekdahl Du Riez, som fått bra med speltid i Paris SG, spelade nästan bara i försvaret i VM. Nu hoppas Andrésson kunna använda sin kanske tyngsta pjäs även i offensiven.

Vem som är världens bäste spelare står, enligt Andrésson, mellan en dansk, en norsk och en islänning.

Den tävlingen vinner islänningen. I alla fall om Sveriges förbundskapten Kristjan Andrésson får bestämma.

– Om jag bara ska gå på den här hösten så tycker jag att Aron Pálmarsson är världens bästa handbollsspelare, säger Andrésson.

När Kristján Andrésson, som har isländska föräldrar, får frågan vilken spelare som är bäst i världen funderar han ett tag innan han svarar.

– Det är två spelare som jag framför allt gillar lite extra, islänningen Aron Pálmarsson, och Norges Sander Sagosen. De är ledande och har så otroligt mycket att ge i både defensivt och offensivt. Sedan har du förstås Mikkel Hansen, 32 år, som är helt magisk i sitt anfallsspel. 

Per Johansson, som tog Montenegros damer till en femteplats i VM, har på twitter utnämnts till världens bäste tränare. 

Andrésson skrattar lite när han får frågan om han håller med.

– Per är ju jätteduktig, det råder det väl inga tvivel om, i alla fall inte för mig. Man får fram så många åsikter, det är det som är så häftigt med twitter.