Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-26 16:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/hanna-glas-hyllas-som-en-av-varldens-basta-hogerbackar-kant-det-sjalv-att-det-stammer/

SPORT

Hanna Glas om att hyllas som en av världens bästa högerbackar: ”Känt det själv att det stämmer”

Svenska högerbacken Hanna Glas.
Svenska högerbacken Hanna Glas. Foto: Daisuke Asauchi/Bildbyrån

TOKYO. Hon är kanske inte den som syns och hörs mest.

Men Hanna Glas lyser av självförtroende.

Inför OS har Bayern München-proffset hyllats som en av världens bästa högerbackar – och 28-åringen kan bara hålla med.

– Jag har känt det själv att det verkligen stämmer, säger hon.

Det är dagen efter en av Sveriges bästa landskamper någonsin.

De svenska fotbollsdamerna fullständigt krossade världsmästaren USA i OS-premiären med 3–0, och seglade upp som guldfavoriter i hela turneringen.

– Det var lite svårt att sova i natt med all adrenalin efter matchen, säger svenska högerbacken Hanna Glas.

– Men i dag är man riktigt glad.

Det är eftermiddag, japansk tid, när hon möter presskåren i den stimmiga intervjuzonen i OS-byn i Tokyo.

– Vi gav oss i går kväll till att njuta och ha kul, vara stolta över det vi åstadkommit – för att sedan redan i dag kunna ladda om och fokusera på Australien (nästa OS-match, på lördag).

Under timmarna som gått sedan slutsignalen har landslaget hyllats världen över.

– Det är inte så konstigt när vi slår världsmästarna med 3–0. Vi vet att vi är duktiga och med sådana här resultat kommer också höga förväntningar. Men vi vet samtidigt att en match inte är ett vunnet mästerskap.

Hanna Glas – här längst till höger ihop med landslagskompisarna Lina Hurtig och Filippa Angeldahl – mötte pressen i OS-byn dagen efter segern mot USA.
Hanna Glas – här längst till höger ihop med landslagskompisarna Lina Hurtig och Filippa Angeldahl – mötte pressen i OS-byn dagen efter segern mot USA. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

I ett profilstarkt landslag är det ofta spelare som Caroline Seger, Kosovare Asllani och Hedvig Lindahl som stjäl rubrikerna. Men faktum är att nyblivna tyska mästaren Hanna Glas spelar med ett självförtroende som aldrig förr.

I OS-premiären imponerade 28-åringen både defensivt och offensivt, något som blivit hennes signum.

Glas har inget emot att kalla högerkanten i Blågult, med Sofia Jakobsson framför henne, för OS bästa. Och ett klockrent inlägg från Bayern München-proffset var dessutom det som bäddade för Lina Hurtigs 3–0-mål.

– Jättekul att få vara delaktig i det, säger Glas om det som blev spiken i kistan i onsdags.

– Jag hade höga förväntningar på mig själv innan den här turneringen och framför allt på den här matchen, att ta ansvar både defensivt och offensivt. Så jag är nöjd, kul att kunna bidra.

Hanna Glas passade fram till Lina Hurtigs (till höger) 3–0-mål mot USA.
Hanna Glas passade fram till Lina Hurtigs (till höger) 3–0-mål mot USA. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Vad har du utvecklat de senaste åren?

– Framför allt kvaliteten i sista tredjedelarna, alltså både framåt och bakåt, har Glas redan tidigare sagt till DN.

– Jag har producerat mycket assist och mål i Bayern och mer vågat ta egna initiativ. Jag vill inte bara spela bollen och låta någon annan göra det, utan göra det mer själv.

Hennes tränare i Bayern München har kallat henne en av världens bästa högerbackar.

– Det är fantastiskt kul och jag har känt det själv att det verkligen stämmer, säger Hanna Glas.

– Och det blir en boost för en själv och för självförtroendet, som gör att man spelar bättre.

”Det har känts jättebra i många landskamper. Vi utnyttjar våra styrkor otroligt bra, och mot USA kändes det lite extra bra”, säger anfallaren Sofia Jakobsson (till höger) om samarbetet med högerbacken Hanna Glas. Arkivbild.
”Det har känts jättebra i många landskamper. Vi utnyttjar våra styrkor otroligt bra, och mot USA kändes det lite extra bra”, säger anfallaren Sofia Jakobsson (till höger) om samarbetet med högerbacken Hanna Glas. Arkivbild. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Mot Tony Gustavssons Australien hoppas högerbacken att samarbetet med nyblivna klubbkompisen Sofia Jakobsson ska fungera lika bra som mot USA.

– Sofia löper så mycket, det öppnar mycket ytor, samtidigt som jag också kan löpa mycket. Så vi är duktiga på att öppna ytor för varandra och att utnyttja varandras styrkor, säger hon.

– Det är jättekul att spela med henne. Även fram till till 1-0-målet (som gjordes av Stina Blackstenius) kunde vi hitta bra samarbete.

Sofia Jakobsson kan bara instämma.

– Det har känts jättebra i många landskamper. Vi utnyttjar våra styrkor otroligt bra, och mot USA kändes det lite extra bra.

Hanna Glas i 3–0-segern mot USA i OS.
Hanna Glas i 3–0-segern mot USA i OS. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Läs mer:

Drömöppning för Sverige i OS – utklassade världsmästaren USA

Blackstenius ger lugnande besked efter smäll mot bakhuvudet: ”Jag mår bra”

Fotbollsdamerna siktar mot guld efter premiärsegern: ”Vi är här för att gå hela vägen”

Johan Esk: En suverän seger som gör Sverige till guldfavorit

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt