Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Hanna Hermansson fortsätter pressa tiderna

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT

29-åriga Hanna Hermansson kom sjua i finalen på 1500 meter. Mest imponerande är att hon förbättrat sitt personbästa på distansen varenda lopp hon sprungit den här säsongen.

I finalen kapade hon det med nästan två sekunder.

– Sedan början av sommaren har jag kapat elva sekunder, säger 29-åringen som nu satsar på 1500 före 800 meter.

Hanna Hermansson som började springa på allvar först som 23-åring, ville ha ett taktiskt lopp i finalen på 1500 meter. Därför gick hon upp direkt från start och drog ner på tempot.

– Men det ville inte de andra så det var bara att hänga på. Jag kände mig jättestark. Nu blev jag lite blockad vid 400 meter, jag blev omsprungen och så var det en tjej som stumnade och jag ville inte gå med i kurvan, säger Hanna Hermansson om början av loppet.

Storfavoriten, brittiskan Laura Muir, gick upp och drog efter ett varv och skruvade upp tempot rejält. När de var 200 meter kvar låg Hanna Hermansson på en nionde plats, men på väg in mot mål tog hon två placeringar och slutade sjua.

–Jag kände mig stark hela vägen vilket förvånade mig lite, så jag kanske skulle gått med lite tidigare, så skulle jag kunnat plocka någon placering till.

Hanna Hermansson har hela tiden haft 800 meter som huvuddistans. Och hon kommer fortsätta springa den, men i framtiden satsar hon i första hand på 1.500 meter.

– Det går att kombinera de distanserna, men tanken har varit att jag ska börja springa mer och mer 1500 för jag tror att jag har mer att hämta där när jag byggt upp lite mer uthållighet.

– Men jag trodde inte det skulle gå så snabbt som till det här mästerskapet. 

Sedan början av sommaren har hon kapat sitt personbästa på distansen med elva sekunder. Bara här i Berlin har hon sänkt det med fem sekunder. Nya personbästat lyder på 4.08 15.

– Jag tror att jag redan i det här loppet kunnat springa snabbare. Jag tror definitivt det finns två sekunder till och till nästa sommar finns det ännu mer.

I damernas final på 5.000 meter saknades en av de stora medaljkandidaterna, Meraf Bahta, som åkt hem till Sverige för att vila upp sig. Anledningen är den press hon känt sedan det blev offentligt att det pågår en utredning om dopningsbrott mot henne.

Nu var det ändå två svenskor i finalen, Linn Nilsson och Charlotta Fougberg. Lin Nilsson bröt och Charlotta Fougberg slutade tia i loppet. Vann gjorde storfavoriten Sifan Hassan från Nederländerna.

Fiasko kan man nog kalla prestationerna som herrarnas och damernas korta stafettlag  gjorde i försöken. Damerna blev sist av alla 15 lag och herrarna kom aldrig i mål. Växlingen mellan den andra tredje sträckan misslyckades.

Mikaela Larsson blev 17:e i maraton och förbättrade sitt personbästa med tre minuter.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.