Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 01:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/hans-jansson-stenson-fattade-ratt-beslut-att-komma-hem-och-spela/

Sport

Hans Jansson: Stenson fattade rätt beslut att komma hem och spela

Henrik Stenson tackar publiken för stödet. Den svenska stjärnan slutade delad trea i Scandinavian Invitation. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Henrik Stenson har vunnit mängder av tävlingar runt om i världen, men den svenske golfstjärnan får vänta på sin första seger på hemmamark.

43-åringen sniffade på pokalen i Scandinavian Invitation på Hills och satte färg på finalronden med ett läckert hole-ın–one.

Det visade sig att Henrik Stenson tog rätt beslut att nobba det penningstinna Fedex–slutspelet i USA och i stället åka till Sverige och ladda batterierna och träna för resten av säsongen.

Han behövde en omstart och fick det och därmed fick arrangören Scandinavian Invitation en världsstjärna i startfältet, ett dragplåster man saknade.

Henrik Stenson drog säkert några tusen åskådare extra och storpubliken som följde honom utanför repen fick se honom slå många bra slag, sänka tiometersputtar, slå ett hole-in-one, men även missa ett par retfullt korta puttar.

Under en kort stund på söndagen var han i delad ledning. Det var efter ett hole-in-one på det 180 meter långa sjätte hålet.

Stenson upptäckte aldrig att bollen gick i hål efter det perfekta slaget utan bad sin caddie plocka fram puttern när de vandrade fram till greenen.

Men drömslaget räckte inte för att vinna tävlingen som han spelade för 17:e gången.

Henrik Stenson har nu inte vunnit sedan segern i Wyndham Championship i North Carolina för knappt två år sedan och får vänta ett tag till på nästa.

Nu fick han nöja sig med delad tredjeplats med Dean Burmester, Sydafrika, efter fyra under par finalvarvet. Totalt stannade Stenson 14 under par.

– Min plan var att spela aggressivt och göra så många birdies som möjligt sista varvet. Men det var inte min dag. Jag kom inte tillräckligt nära med inspelen för att kunna hota på riktigt, sade Stenson i tv–intervjun som var fem slag från vinnaren.

Det var Erik Van Rooyen som vann, han avgjorde med en birdie på det sista hålet. 

Sydafrikanen vann på 19 under par, ett slag före engelsmannen Matt Fitzpatrick (som vann på Bro Hof Slott 2016) 

Det var 29-åringens första seger på Europatouren efter drygt 70 starter och han kunde kvittera ut 2,7 miljoner kronor i segerpremie.

Söndagens bäste svensk på Hills GK var inte Stenson utan Sebastian Söderberg som gick runt den kuperade banan på 63 slag, sju under par, totalt 13 under par och delade femteplatsen

Joakim Lagergren var ett slag bakom Söderberg efter ett fint avslutningsvarv.

Svenskarnas topplaceringar var välbehövliga i jakten på spelrätter nästa säsong.

Till sist: Årets upplaga av Scandinavian Invitation måste ses som en succé. Även om den svenska Europatourtävlingen inte har de stora prispengarna, eller de starkast lysande stjärnorna, är intresset för golf stort i Sverige.

Publiken och sponsorerna strömmade till lördag och söndag. Till Hills GK kom totalt drygt 70 000 åskådare på fyra dagar.

2020 kommer inte tävlingen att spelas i Mölndal.

Claes Nilsson i tävlingsledningen bekräftar att man tittar på fem banor i Stockholm, Malmö och Göteborg som tänkta spelplatser nästa år.

Oavsett var den spelas kommer förhoppningsvis Henrik Stenson tillbaka.

Han betyder så otroligt mycket för svensk golf.

Läs mer: Hole-in-one men ingen seger för Stenson