Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Hans misstag störde damspurten i Vasaloppet

Rasmus Ax, med gult pannband och startnummer 132. Bakom honom syns Britta Johansson Norgren.
Rasmus Ax, med gult pannband och startnummer 132. Bakom honom syns Britta Johansson Norgren. Foto: Ulf Palm/TT

I slutet av Vasaloppet utlöste Rasmus Ax en kedjereaktion som störde både Katerina Smutná och Britta Johansson Norgren. Ulricehamnåkaren diskades – men menar att han inte fick en chans att visa damåkarna någon extra hänsyn.

Med ungefär en kilometer kvar av söndagens Vasalopp kämpade Rasmus Ax för att bli en av de första 100 herråkarna, skriver Ulricehamntidningen. Han klev ut från spåret och tog sig förbi Katerina Smutná, men när han klev in i spåret igen gick han på österrikiskan skidor så att hon tappade fart.

Ax, i sin tur, tappade balansen och snubblade in i en herråkare i nästa spår. Denne hamnade därefter i vägen för Britta Johansson Norgren som efteråt tog upp händelsen som en av orsakerna till att hon inte kunde utmana om förstaplatsen.

– Ska jag vara helt ärlig var det knappt att jag visste att det fanns damer runt omkring mig. Jag ville bara spurta för att komma in topp 100, säger 26-årige Rasmus Ax till Ulricehamntidningen.

Katerina Smutná vann damklassen och tvåan Britta Johansson Norgren var efter loppet kritisk mot arrangörerna. Hon menade att det hade utlovats åtgärder för att ge damtäten extra utrymme i spurten. Flaggor och visselpipor användes för att få herrarna att byta spår, men det systemet fungerade inte som önskat.

– Har man gett instruktioner att det ska vara på ett sätt och sen inte följer det... det är dåligt och det är nog det jag är mest besviken på. Hade jag vetat förutsättningarna hade jag gjort andra val, sade Johansson Norgren.

Foto: Nisse Schmidt/Bildbyrån

Britta Johansson Norgren var besviken över andraplatsen. Foto: Bildbyrån

Rasmus Ax, som klarade sitt mål och kom på 96:e plats, berättar för Expressen att han inte hörde några visselpipor och menar att misstag likt hans eget ofta sker i det stundtals trånga Vasaloppet.

Att han blev diskvalificerad tyckte han var ”jävligt surt när man gör sitt livs lopp”.

– Jag säger inte att det inte var ojuste, men jag ville bara komma i mål. Visst vinglar jag till, men Vasaloppet är ändå ett stort motionslopp och sådant här händer hela tiden, säger Ax till Ulricehamntidningen.