Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Hansdotter femma när Løseth vann

Foto: Alessandro Trovati/AP

Frida Hansdotter behåller ledningen i slalomcupen efter femteplatsen tisdagens slalom i Santa Caterina. Dessutom ligger hon nu tvåa i den totala världscupen.

”Jag får vara glad med en femteplats i dag”, säger Frida Hansdotter till DN.

Vann gjorde norskan Nina Loeseth.

Eter segern senast i österrikiska Lienz och med den röda ledarvästen på, var Frida Hansdotter favorit till att vinna slalomtävlingen i italienska Santa Caterina.

Men efter första åket låg 30-åringen från Norberg bara på en tiondeplats, hela 97 hundradelar efter norskan Nina Loeseth som ledde.

Fyra hundradelar snabbare än Hansdotter i det första åket var även Maria Pietilä-Holmner.
Även de två övriga startande svenskorna tog sig ner. Anna Swenn-Larsson på en femtondeplats och Emelie Wikström som 25:a.

Men i det andra åket försvann Wikström direkt och Swenn-Larsson misslyckades och slutade till sist på en 19:e plats.

Maria Pietilä-Holmner plockade en placering och slutade åtta.

Frida Hansdotter hade inga förväntningar om att kunna plocka in norskans stora försprång i det andra åket, men lovade sig själv att åka så snabbt hon kunde.

Det räckte till sist till en femteplats sedan ett par åkare som låg före henne kört bort sig.

– Det var ingen bra dag från min sida, jag fick ingenting att flyta och mina åk fungerade inte som jag ville så jag får vara glad med en femteplats i dag, säger Frida Hansdotter som tyckte underlaget var svårbemästrat.

– Det är en ganska lätt backe, men snön var lite svår. Det var lite seg snö så jag fick aldrig upp något tempo och kände att jag kunde släppa skidorna.

Det här var första gången under säsongen som Frida Hansdotter missade pallen i slalom. Men hennes resultatrad är ändå imponerande: 3-2-2-1-5.

Resultaten gör att hon fortfarande leder slalomcupen på 365 poäng, 94 poäng före tjeckiskan Sarka Strachova som kom tvåa på tisdagen.

Tillsammans med poängen hon skrapat ihop i storslalom ligger nu Frida Hansdotter tvåa i den totala världscupen med 521 poäng, men hela 137 poäng efter Lara Gut från Schweiz som leder.

– Jag måste se helheten och man måste göra bra på varenda tävling för att vara med och slåss om cupen och en femteplats när man själv tycker man åker dåligt, då får man vara väldigt nöjd, konstaterar Frida Hansdotter.

Vann i Santa Caterina gjorde norskan Nina Loeseth. Den 25-åriga norskan från Ålesund vann båda åken och tog därmed sin första seger i världscupen.