Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Hansdotter tvåa i Flachau

Frida Hansdotter tog en ny pallplats i slalomen i Flachau.
Frida Hansdotter tog en ny pallplats i slalomen i Flachau. Foto: Andreas Pranter/GEPA Pictures

Det blev en ny pallplats för Frida Hansdotter i fredagskvällens slalom i österrikiska Flachau.

Frida slutade tvåa, bakom slovakiskan Veronika Velez Zuzulova, som hade en segermarginal två tiondelar.

Andraplatsen innebär att Frida utökar ledningen i den totala slalomcupen. Hon har nu 85 poäng upp på just Velez Zuzulova, då fyra tävlingar återstår. Slovakiskan som vann även i Flachau i tisdags.

Inför fredagens tävling skiljde 74 poäng till tjeckiskan Sarka Strachova. Tjeckiskan, som var tvåa i tisdags, slutade femma på fredagen, och tappade därmed värdefull mark till Hansdotter.

Det var femte gången i rad som Frida grejade en pallplats i Flachau. Det var också 15;e gången i karriären som hon slutade tvåa i en tävling i Världscupen. Hon skakade därmed av sig åkaren hon inför fredagen delade rekordet med, Pernilla Wiberg.

Pernilla, som nu jobbar som expertkommentator för SVT väckte dock under tävlingen frågan om det inte finns ännu mer att hämta hos Frida. En åkare som sällan åker ur, men sällan vinner, kan ha ytterligare resurser, menade Pernilla.

Foto: Harald Steiner/BIldbyrånFrida Hansdotter var trea efter det första åket. Genomförde sedan ett laddat andraåk, där hon klarade det svåra mittenpartiet utan problem. Ledningen fick hon dock bara behålla ett par minuter. Velez Zuzulova, som var tre hundradelar snabbare än Frida efter första åket, utökade försprånget tidigt i åket och var i mål 17 hundradelar snabbare än Frida.

Fransyskan Nastasia Noens, var i sensationell ledning inför andra åket, men pallade inte riktigt för trycket och föll tillbaka till en slutlig fjärde plats.

20-åriga Petra Vlhova såg i stället till Slovakien fick två pallplatser, genom att köra upp sig från femte till tredje plats.

Det snöade ymnigt i Flachau. Men till skillnad från i tisdags höll underlaget betydligt bättre den här gången. Startordningen var inte lika utslagsgivande som i tisdags.

Maria Pietilä-Holmner, som har problem med ryggen, låg på en 14:e plats efter första åket. Hon tappade till en 20:e plats i andra åket.

– Det var verkligen inget superåk och det är trist när man hör speakern säga att man ligger efter, sade Maria Pietilä–Holmner till SVT.

– Jag har lite ont när jag åker. Men inte värre än att jag kan åka. Men det är lite kämpigt nu. Jag vet inte hur jag ska göra med fortsättningen.

För Maria är storslalom på söndag nästa uppgift, en tävling som också avgörs i Flachau.

– Med tanke på ryggen passar storslalom bättre för mig, sade hon.

Nästa uppgift för Frida Hansdotter i slalomcupen är tävlingar i slovenska Maribor 31 januari.

Foto i text: Harald Steiner/Bildbyrån

Läs mer. Alpint