Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Hansdotters guldplan: ”Skrämma Shiffrin”

Det kan vara hennes sista OS. På onsdagen kör Frida Hansdotter för guld.
Det kan vara hennes sista OS. På onsdagen kör Frida Hansdotter för guld. Other: Joel Marklund/Bildbyrån

PYEONGCHANG. Som säsongen har sett ut är det silvret hon ser ut att slåss om.

Men så kan man inte tänka, säger Frida Hansdotter.

Med en stark öppning i OS-slalomen i Pyeongchang hoppas det svenska medaljhoppet kunna rubba en plötsligt mänsklig Mikaela Shiffrin:

– Då kan man skrämma Mikaela. 

Shiffrin, Shiffrin och åter Shiffrin.

Det kan tyckas tröttsamt, och Frida Hansdotter har nog svårt att minnas när hon senast slapp prata om amerikanskan, men faktum kvartstår:

Allt annat än OS-guld för världscupdominanten från Colorado vore en jätteskräll.

Detta trots att Mikaela Shiffrin så sent som i OS-genrepet i Lenzerheide visade sig mänsklig, och körde ur bara några portar från karriärens 42:a världscupseger.

Shiffrin må ha haft en svacka i slutet av januari, men säsongens facit i övrigt talar sitt tydliga språk. Den regerande OS-ettan och trefaldiga VM-guldmedaljören hade inför uråkningen radat upp fem raka slalomsegrar. Och totalt har stjärnan 30 världscupsegrar i specialdisciplinen trots att hon bara är 22 år.

– Mikaela är otroligt duktig på att leverera under press, men som jag har sagt tidigare är det kul att se att hon kan ha en dålig dag, säger utmanaren Frida Hansdotter.

Hon står omringad av svensk press i Pyeongchang och höjer och sänker en arm för att illustrera nivåskillnader.

– Vi andra har kanske fått upp hoppet ett snäpp till i alla fall. Även om hon fortfarande här uppe – och vi här.

Frida Hansdotter i blåsten i Pyeongchang. Måndagens storslalom sköts fram. Nu väntar i stället medaljjakten i slalom, på onsdagen, som första OS-start.
Frida Hansdotter i blåsten i Pyeongchang. Måndagens storslalom sköts fram. Nu väntar i stället medaljjakten i slalom, på onsdagen, som första OS-start. Foto: Christophe Ena/AP

Med tre raka VM-medaljer och fem raka pallplatser i världscupen är Frida Hansdotter ett av Sveriges allra största OS-hopp. 

Tillsammans med slovakiskan Petra Vlhova, schweiziskan Wendy Holdener och till viss del även österrikiskan Bernadette Schild är hon en av fyra åkare i kopplet allra närmast Shiffrin. 

Inga andra än de fyras gäng och amerikanskan har stått på pallen under vinterns sju slalomtävlingar. Men Shiffrin spelar i en egen liga, med flera segermarginaler på över en sekund. 

Blir OS en jakt på silver eller brons, snarare än guld, för den 32-åriga svenskan? På den frågan svarar Frida Hansdotter:

– När man står på start kopplar man bort det. 

– Det är ju ändå en ny tävling varje gång, och så som det blev i Lenzerheide så kan man aldrig veta... Även om det bara är en av tio tävlingar som hon (Shiffrin) gör ett misstag i eller kör ur så kan det hända vilken dag som helst.

– Och jag måste ändå stå på start och känna att jag har chansen. Annars skulle jag nog inte fortsätta tävla.

Hansdotters senaste seger kom i Flachau i fjol. I OS-sammanhang har den blågula VM-trean som bäst varit femma, i OS i Sotji 2014.

– Men i Sotji lade jag bort det lite i första åket (åtta inför avgörandet). Så här gäller det att vara med mer i första – så att man kan skrämma Mikaela, säger hon.

– Man vill ju ligga på gränsen, men samtidigt är en gräns en gräns. Det gäller att vara på rätt sida av sin marginal. 

”I Sotji lade jag bort det lite i första åket. Så här gäller det att vara med mer i första – så man kan skrämma Mikaela Shiffrin”, säger Hansdotter.
”I Sotji lade jag bort det lite i första åket. Så här gäller det att vara med mer i första – så man kan skrämma Mikaela Shiffrin”, säger Hansdotter. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Om Hansdotter jagar Shiffrin finns samtidigt en hel rad OS-åkare som i sin tur jagar pallgänget bakom favoriten. Kanske tänker resten av startfältet att även slalomstjärnan från Norberg är ”omöjlig” att slå.

– Ja, det kan nog hända att det är så, säger Hansdotter och ler.

Hon fokuserar i första hand på Vlhova och Holdener och konstaterar:

– Visst, Mikaela har visat en annan nivå, men det är kul att ha en tajt fajt med Petra och Wendy. 

– Vi har väldigt olika åkstilar, men oftast slutar det ändå men att bara några hundradelar skiljer oss åt. 

Hur skulle du beskriva dem som åkare?

– Wendys styrka är att hon är uppvuxen på carvingskidor, hon carvar sig mycket ner. Petra är mer en ”slugger”, mer ”kämpa, kämpa, kämpa”.

Att hon fortsätter över hemma-VM i Åre nästa år har hon redan bestämt. Men spelen i Pyeongchang kan vara Frida Hansdotters sista OS.

– Jag är superladdad, säger hon och tillägger om framtiden: 

– Jag har inte tagit något beslut än så jag får se hur jag gör. Men just nu är allt bara fantastiskt kul. Och skulle det inte stå 32 år på pappret så skulle jag inte känna mig som 32.

Fakta.De gör upp om slalommedaljerna

Bara fem åkare har stått på pallen i säsongens sju världscuptävlingar i slalom.

Vinterns slalomfacit för:

* Mikaela Shiffrin, USA: 5 segrar, 1 andraplats.

* Petra Vlhova, Slovakien: 2 segrar, 1 andraplats.

* Frida Hansdotter, Sverige: 2 andraplatser, 3 tredjeplatser.
* Wendy Holdener, Schweiz:
2 andraplatser, 3 tredjeplatser.

* Bernadette Schild, Österrike: 1 andraplats, 1 tredjeplats.

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.