Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Här finns verkligheten bakom Fredricsons Jerringpris

En dag var måttet rågat.

Ridsportens gräsrötter bestämde sig för att göra sina röster hörda – resultatet blev ett omdiskuterat Jerringpris till OS-silvermedaljören Peder Fredricson.

– Det var ingen som behövde uppmana oss att rösta. Vi vet hur mycket horsemanship och sportsmanship som krävs för att lyckas med det Peder gjorde, säger Nina Brunstedt, ridskolechef och vd för Säva Ridcenter.

– Självklart tyckte vi att den prestationen förtjänade Jerringpriset.

DN har besökt ridskolan Säva Ridcenter AB, som ligger mellan Uppsala och Enköping, för att träffa ridsportens gräsrötter.

Dem hittar du inte på tävlingsbanorna utan på ridskolorna runt om i Sverige.

För dem är det ingen nyhet att det fortfarande finns grupper som inte ser ridsport som en "riktig" idrott – men att ständigt behöva ta den diskussionen har ibland känts både jobbigt och resultatlöst.

I stället fick deras handlingar tala.

När det var dags att rösta på Jerringpriset visade de sin styrka och kraft. Det ledde till att hoppryttaren Peder Fredricson som andre ryttaren någonsin – tidigare har Rolf-Göran Bengtsson fått det – fick ta emot Jerringpriset.

– Vi ville tala om att vi är här och att vi älskar vår sport. Det här var något som folk gjorde från hjärtat. Vi förstår hur tufft det är att tävla på den nivån Peder gör – och att det inte går att hoppa upp på en dyr häst och tro att allt är klart, säger Nina Brunstedt.

Läs mer: Peder Fredricson: Punkterna som ger ett Jerringpris

I tio års tid har Nina Brunstedt och hennes familj drivit Säva Ridcenter, som ligger mellan Uppsala och Enköping, och som mycket i livet var de en tillfällighet att de hamnade där.

Under många år hade Nina jobbat på UD som förhandlare i handelsfrågor och krishantering.

2007 – när Säva Ridcenter lades ut till försäljning – hade Nina Brunstedt haft några tuffa år på jobbet. Först hade tsunamin i Thailand tagit mycket kraft och efter det kom Libanon-krisen.

När hon såg annonsen föddes tanken om ett annat liv.

– Men jag slog snabbt den ifrån mig eftersom jag inte trodde att det var möjligt, berättar Nina Brunstedt, som red som ung och som gjorde en omstart som ryttare när hennes dotter Katarina började rida.

Läs mer: Krönika: Jerringpriset är hästfolkets svar på hånen

När hon och maken Mats kom tillbaka efter en lång resa till Australien och Säva Ridcenter fortfarande var till salu var dock tveksamheten som bortblåst.

– Vi lånade en massa miljoner och började ett nytt liv. Med tanke på att jag tidigare inte hade haft ett enda lån var det minst sagt en nervös tid, men samtidigt fantastiskt roligt, säger Nina Brunstedt som under de sista åren på UD också hade påbörjat en utbildning till ridlärare.

Tio år senare har Säva Ridcenter växt från 100 ridande till 350.

– Vi har elever här som är från tre år upp till 70. Särskilt vuxengrupperna har växt mycket de senaste åren, säger Nina Brunstedt.

 

Nina Brunstedt fortsätter:

– Ridsport är en sport som du kan ha med dig hela livet. Det blir en livsstil som inte handlar om en ridlektion i veckan utan för de flesta är det så mycket mer än så. Det förklarar säkert också vårt engagemang i samband med Jerringpriset.

Nästa vecka är det dags för en ny kraftsamling inom svensk ridsport – men av ett annat slag.

Då anordnas de traditionella internationella hästtävlingarna i Göteborg som lockar tusentals åskådare från hela landet.

Förra året – då det var världscupfinaler i både hoppning och dressyr – var den totala publiksiffran nästan 90.000 åskådare.

Det är också en styrkedemonstration.

Läs mer: Johan Croneman: Björn Borg fick aldrig Jerringpriset – hur kan någon bli upprörd nu?