Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-05 10:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/har-finns-verkligheten-bakom-fredricsons-jerringpris/

SPORT

Här finns verkligheten bakom Fredricsons Jerringpris

Bild 1 av 10 17-åriga Elsa Rehnström började rida för tio år sedan. Numera hjälper hon till varje lördag på Säva Ridcenter. ”Vi börjar med att morgonfodra och släppa ut alla hästarna i hagen. Sedan är det dags att göra rent i boxarna”, berättar Elsa Rehnström. Efter det rullar det på med diverse sysslor under resten av dagen. Elsa var en av många som röstade på Peder Fredricson i Jerringprisomröstningen. ”Jag röstade på Peder för att han är en fantastiskt skicklig ryttare”, säger Elsa.
Foto: Andrea Brask
Bild 2 av 10 17-åriga Ida Bergqvist, som här rider hästen Zanzibar samtidigt som ridläraren Sara Trygg håller ett vakande öga på ekipaget, har ridit sedan hon var sju år. Det är dock inte bara själva ridningen som lockar tonåringen. ”Det är lika kul att bara vara i stallet och sköta om hästarna. Det är liksom alltihopa som gör ridsporten så speciell”, säger Ida. När Ida Bergkvist förstod att Peder Fredricson, som hon självklart hade röstat på, hade vunnit Jerringpriset jublade hon. ”Han och All In rev inte ett enda hinder under hela OS. Det är så bra.”
Foto: Andrea Brask
Bild 3 av 10 Shetlandsponnyn Stina är en självklar favorit på Säva Ridcenter. Små och söta hästar brukar ofta få den rollen på ridskolorna även om de ofta också är busiga. Här fyller Mimmi Van Rooijen på ett hett vatten.
Foto: Andrea Brask
Bild 4 av 10 Det är långa arbetsdagar och alltid oförutsedda saker som händer men Säva Ridcenters ridskolechef och vd Nina Brunstedt älskar hästlivet. Tio år har gått sedan hon tog över anläggningen och antalet ridande har ökat från 100 till 350. ”En tredjedel av våra elever är barn upp till 13 år, en tredjedel är ungdom upp till 24 år och den sista tredjedelen är vuxna”, berättar Nina Brunstedt.
Foto: Andrea Brask
Bild 5 av 10 Lördagar är fyra och ett halvt år gamla Albas favoritdag. Då vet hon att det är dags för veckans drop in-lektion på Säva Ridcenter. ”Intresset kommer inte från mig, jag har inte ridit mer än någon enstaka gång, utan det är hon själv som har bestämt sig för att hästar är det bästa som finns. När hon känner på det sättet ville vi så klart ge henne möjlighet att testa och hon tycker det är så roligt”, säger Albas mamma Jenny Gustavsson. ”Jag har tänkt mycket på att allt man lär sig när man håller på med hästar - bland annat att ta ansvar och att visa hänsyn.”
Foto: Andrea Brask
Bild 6 av 10 Med många hästar i rörelse - och många lektioner som ska genomföras under en dag - är det viktigt med ordning och reda. På Säva Ridcenter hoppar föräldrarna in och hjälper till som "bajsvakter" för att se till att underlaget alltid är fräscht. Här är det mamma Undine Krusing som är redo.
Foto: Andrea Brask
Bild 7 av 10 När det är dags att få på sig tränset gäspar alltid hästen Tequila. Dagens ryttare Jennifer Persson är van vid det och ler mest åt att Tequilas egenhet.
Foto: Andrea Brask
Bild 8 av 10 Få saker kan vara så kalla som ridhus men likväl sitter föräldrarna troget där en lördag för att se när deras barn rider.
Foto: Andrea Brask
Bild 9 av 10 Det gäller att dokumentera det som görs när man hjälper till att sköta en häst på ridskolan. Det är inte alltid så enkelt att stava till att svåra ord men det viktigaste är att innebörden går fram.
Foto: Andrea Brask
Bild 10 av 10 När ridlektionen är över väntar andra viktiga uppgifter för ryttarna. Lovisa Erikssjö tar hand om hästen Mandys sadel efter lektionen och ser till att den är ren och mjuk till nästa ryttare.
Foto: Andrea Brask

En dag var måttet rågat.

Ridsportens gräsrötter bestämde sig för att göra sina röster hörda – resultatet blev ett omdiskuterat Jerringpris till OS-silvermedaljören Peder Fredricson.

– Det var ingen som behövde uppmana oss att rösta. Vi vet hur mycket horsemanship och sportsmanship som krävs för att lyckas med det Peder gjorde, säger Nina Brunstedt, ridskolechef och vd för Säva Ridcenter.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in