Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Här kan ungdomarna spela fotboll hela vintern

Ett gammalt ishockeytält från Älta har blivit ett fotbollstält på Myrsjö IP i Nacka. Projektet har bekostats av medlemmarna i Boo FF.
Ett gammalt ishockeytält från Älta har blivit ett fotbollstält på Myrsjö IP i Nacka. Projektet har bekostats av medlemmarna i Boo FF. Other: Jonas Lindkvist
Sveriges näst största fotbollsklubb, Boo FF från Nacka, har byggt en för Stockholm unik anläggning i sin satsning på ungdomsidrotten. På onsdagen invigs fotbollstältet på Myrsjö IP och det är föreningsmedlemmarna som har störst del i projektet.

- Eftersom kommunen inte gjorde något bestämde vi oss för att ta huvudansvaret och bygga hallen, säger Boo FF:s ordförande Tom Sandholm.

Med 2.200 medlemmar, 450 ledare och funktionärer samt den engagerade projektledaren Ulf Öberg bakom sig, påbörjade Sandholm projektet med att först plocka ner den gamla ishockeyhallen i Älta, för att sedan bygga upp den som ett fotbollstält med konstgräs på Myrsjö IP.

Kommunen hade gett klartecken till flytten, men kunde bara hjälpa till att finansiera en liten del av slutkostnaden som landade på cirka 1,9 miljoner. I stället uppmanades medlemmarna att betala 800 kronor var ur egen ficka, cirka 1,6-1,7 miljoner.

- Men vi hoppas fortfarande på bidrag från allmänna fonder och från någon sponsor, för vi har fler projekt på gång, berättar Sandholm.

Hallen är anpassad för sjumannafotboll med sina 63x34 meter men kommer nyttjas av alla föreningens lag. Det finns ingen eluppvärmning så temperaturen inomhus kommer ligga under nollpunkten stor del av vinterhalvåret.

- Det kommer nog inte vara lika kul för föräldrarna att stå och titta på som för ungdomarna att spela, säger Sandholm och skrattar.

Trots att Boo FF ska stå för skötsel och elkostnader kommer hallen fortsätta vara i kommunalt ägo. Klubben får dock disponeringsrätten, vilket bland annat innebär att den kan hyra ut till andra klubbar.

- Vi har redan lovat att hyra ut hallen en gång i veckan till andra klubbar i kommunen, berättar Sandholm.

På Stockholms fotbollförbund reagerar man med glad förvåning när man får höra talas om tältprojektet.

- Vi kände inte till det här, men det är unikt att en Stockholmsklubb bygger en inomhushall på det här sättet, säger Jan Ramstedt på förbundet.

Däremot är inte konstgräset i hallen något klubben ensam kan stoltsera med. Det finns redan 20 konstgräsplaner i Stockholmsregionen och förbundet räknar med att det ska anläggas lika många till inom en treårsperiod. Boo FF vill ha konstgräs på alla sina tre huvudplaner. Klubben har sedan tidigare lagt konstgräs vid anläggningen Boovallen och där blev det succé direkt.

- Vi vill ha konstgräs överallt nu, säger Sandholm.

Varför det?
- Tänk dig själv. Vad är väl ett hårt, grått och dammigt underlag jämfört med ett grönt och mjukt? Och barnen älskar det, de är alltid där och leker, berättar Sandholm.

Boo FF har i ett av försöken att finansiera hallen sökt pengar från Svenska fotbollförbundets anläggningsfond där maxbidraget är 1 miljon kronor.

Men så mycket kan de knappast räkna med att få.

- Förra året hade vi 3 miljoner kronor att fördela och det var 40 föreningar och kommuner som ansökte om stöd, berättar Ronni Lundqvist, anläggningskonsulent på Svenska fotbollsförbundet.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.