Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 12:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/har-man-smakat-pa-guld-vill-man-gora-det-igen/

Sport

”Har man smakat på guld vill man göra det igen”

Hugo Alnefelt stod i tre av Sveriges fyra gruppspelsmatcher, och gjorde det riktigt bra. Foto: Erik Simander/TT

OSTRAVA. Han har redan tagit ett VM-guld. Nu vill Juniorkronornas 18-årige målvakt Hugo Alnefelt uppleva den lyckokänslan på nytt.

– När man har fått smaka på guld vill man göra det igen, säger Hugo Alnefelt inför torsdagens JVM-kvartsfinal mot Tjeckien.

Ska man lyckas som målvakt måste man älska pressen, eller åtminstone ha lärt sig att hantera den.

För en hockeymålvakt är alltid i centrum, och ofta blir han antingen hjälte eller syndabock.

18-årige Hugo Alnefelt har hittat sitt sätt att hantera den utsatta positionen.

– Jag försöker stanna i stunden, fokusera på varje puck, och inte tänka så mycket på hur viktig matchen som jag spelar är oavsett om det är här eller hemma i Sverige, säger han.

Hur gör du för att lyckas du med det?

– Genom att inte måla upp matchen – oavsett vilken match det är – till en allt för stor grej för då kan nerverna ta över. Jag försöker hålla mig lugn och vara så cool som möjligt, svarar Hugo Alnefelt innan han med ett leende fortsätter:

– Och så försöker jag ha kul. Det är viktigt också.

Det är nyårsdag i JVM-staden Ostrava. Det nya året firades in med ett rejält fyrverkeri som lyste upp staden, men det missade de svenska spelarna.

Då låg de redan i sina sängar på spelarhotellet i polska Ustron där Sverige har bott under hela junior-VM.

På nyårsdagen åkte de dock de sju milen till Ostrava för att för första gången träna i Ostravar arena där Sverige på torsdagskvällen kommer att möta Tjeckien i kvartsfinalen i junior-VM.

Som gruppsegrare hade Sverige i vanliga fall spelat sin kvartsfinal i Trinec, där de spelat samtliga gruppspelsmatcher, men i och med att Juniorkronorna möter värdlandet Tjeckien blir spelorten Ostrava där den största arenan finns.

Under gruppspelet har Tjeckien haft efter ett fantastiskt stöd av en högljudd publik, och det lär om möjligt bli ännu mer högljutt under kvartsfinalen. Något som Juniorkronornas coola målvakt Hugo Alnefelt ser fram emot.

– Jag känner mig trygg med att spela inför mycket folk. Det är det som jag älskar att göra.

Läs också: Publikstödet kan bli tjeckiskt segervapen 

18-årige Hugo Alnefelt spelar till vardags i HV71. Vägen till höstens SHL-debut har gått via SDE, Täby och AIK.

I våras var han en av guldhjältarna när Sverige för första gången vann guld i U18-VM sedan Småkronorna vunnit finalen mot Ryssland efter förlängning.

JVM-debutanten Hugo Alnefelt, som är ett år yngre än de äldsta spelarna i junior-VM, har stått i tre av Sveriges fyra gruppspelsmatcher och han har gjort det riktigt bra.

– Det känns som det blir bättre och bättre för varje match, säger han.

– Men det finns alltid saker som man kan göra bättre. Hade jag gjort en perfekt match hade det blivit en nolla i någon match.

Juniorkronornas lagledning berättar inte i förväg vem av lagets tre målvakter som vaktar det svenska målet i JVM-matcherna, men det skulle vara en skräll om det vore någon annan Hugo Alnefelt som står i kvartsfinalen.

Själv förbereder han sig inför alla matcher på samma sätt – nämligen genom att studera motståndarna.

– Jag vill gärna kolla på klipp om hur de spelar powerplay och lite andra sådana grejer, berättar Hugo Alnefelt.

– Samtidigt får det inte bli allt för mycket för då kan man bli låst om de inte gör som de brukar, utan det får vara lagom.

Läs mer: Efter slashingen: Sandin är spelklar till kvartsfinalen