Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 16:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/har-skulle-ett-os-i-sverige-2026-arrangeras/

Sport

Här skulle ett OS i Sverige 2026 arrangeras

Hammarbybacken i Stockholm, här skulle parallellslalom avgöras om Sverige tilldelas arrangörskap av OS 2026. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

En ishall och en arena för längdskidåkning och skidskytte – det är vad som ska byggas om Sverige tilldelas arrangörskap av OS och Paralympics 2026. 

I övrigt är tanken att använda befintliga anläggningar i Stockholm, Åre, Falun och Sigulda i Lettland. 

Rätta artikel

När Internationella olympiska kommittén den 24 juni i Lausanne ska rösta om var vinter-OS 2026 ska arrangeras är det första gången som den nya hållbarhetsnormen Agenda 2020 tillämpas.

– Om man tittar på IOK:s system i dag så handlar det om att man får pluspoäng om man kan använda befintliga arenor och minuspoäng om man måste bygga nytt, sa Mats Årjes, ordförande i Sveriges olympiska kommitté (SOK) till DN vid en pressträff under alpina VM i Åre i februari i år.

I en debattartikel i DN utvecklade Årjes tillsammans med Margareta Israelsson, ordförande Sveriges paralympiska kommitté, hur den svenska ansökan är upplagd:

”Vi hyr befintliga anläggningar och kräver inga omfattande kommunala åtaganden. Genomförandebudgeten står på egna ben, utan att skattebetalarna tar någon risk. Det efterfrågas inte längre en ekonomisk förlustgaranti. Det är en så omfattande förändring att den varit svår att kommunicera. Vi är nu en av tre kvarvarande kandidater till 2026 och vi vill här beskriva vad det är vi drömmer om och vad det numera innebär att stå värd för OS och Paralympics.

Intäkterna kommer främst från IOK som garanterar majoriteten av genomförandebudgeten. Resterande intäktsdel kommer från sponsorer, biljettförsäljning och merchandiselicenser. Budgeten innehåller inga offentliga medel.”

IOK:s totala bidrag till arrangören av OS 2026 ligger på runt 8,88 miljarder.

Över 90 procent av de arenor som är tänkta att användas under OS och Paralympics 2026 existerar redan. 

”Målet är att bygga absolut så lite som möjligt. Över 90 procent av de arenor som behövs för att arrangera spelen finns redan. Det som måste byggas är en ishall, samt en skidanläggning”, skriver OS kampanjorganisation på sin hemsida.

Läs mer:

Regeringen stödjer svensk OS-ansökan

Johan Esk: Jag vill ha skriftligt på att det här är Sveriges sista OS-ansökan 

Milano-Cortina stöttas av italienska regeringen

IOK-chef om snökaos: Folk i Stockholm får gå