Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 10:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/har-varit-mycket-leksand-i-vara-liv/

Sport

Ulf Samuelsson: ”Har varit mycket Leksand i våra liv”

Ulf Samuelsson tillträdde som ny huvudtränare för Leksand för en vecka sedan.
Ulf Samuelsson tillträdde som ny huvudtränare för Leksand för en vecka sedan. Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Uppdraget i den blivande NHL-klubben väckte tränarintresset till liv igen.

Nu ska NHL-legendaren Ulf Samuelsson rädda kvar Leksand i SHL.

– Det tog inte lång tid innan jag insåg hur mycket jag saknade sporten, säger han.

Ulf Samuelsson tog över som ny huvudtränare i Leksand förra måndagen efter att Roger Melin fått sparken.

De första ispassen med laget är genomförda och även på det privata planet har han börjat få ordning på tillvaron efter flytten från Carlsbad i södra Kalifornien.

– Det känns bättre för varje dag. I dag har jag faktiskt lyckats få ner min ”to do-list” till en sida av blocket. Förut har det vuxit till två, tre varje dag, men nu har jag bara en sida kvar, säger Ulf Samuelsson.

Han kommer från en roll som scout i det nystartade hockeylaget i Seattle. Lagnamnet är ännu inte klart, men klubben kommer att debutera i NHL den kommande säsongen.

– Det är en fantastisk grej de har på gång där i Seattle. Ägarna är en grupp väldigt mäktigt folk med bra kontakter och de har en vision om att bygga ett lag som direkt från starten kommer att vara tvåa eller trea av de lag som drar in mest pengar, säger han.

Samuelsson gjorde första träningspasset med laget förra onsdagen.
Samuelsson gjorde första träningspasset med laget förra onsdagen. Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Efter 14 år som tränare och totalt 28 år i NHL fick han 2018 sparken från jobbet som assisterande tränare i Chicago Blackhawks. Det såg ut att bli en höst utan hockey för första gången på väldigt länge, men när möjligheten att få komma till Seattle och bidra till skapandet av ett nytt NHL-lag dök upp valde han att hoppa på det direkt.

– Det hade gått sex månader och jag hade haft det lite mysigt och varit på mycket semester och spelat golf. Vi har ett hus i Kalifornien som vi spenderat tid i. Jag fick frågan om jag var sugen på att scouta. Sedan tog det inte lång tid innan jag insåg hur mycket jag saknade sporten och hur roligt det vore att börja coacha igen. Det är ju ett steg närmare action att coacha än att scouta, säger han.

Med ett väckt intresse dök sedan möjligheten att ta över Leksand upp. Både laget och staden har en stor betydelse i Samuelssons liv.

– Det har alltid varit ett speciellt ställe. Min fru kommer härifrån, jag har spelat hockey här. Sedan har vi spenderat mycket tid här på somrarna. Min äldsta son spelar här och nu coachar jag här. Så det har varit mycket Leksand i våra liv.

Det har alltid varit ett speciellt ställe.

Nu väntar en stor utmaning. Leksand har förlorat fyra raka matcher och ligger just nu sist i SHL, två poäng bakom Oskarshamn. 

– Det är en svår uppgift så det gäller att vi hittar lite rytm i laget och får alla att dra åt samma håll. Kämpar lite hårdare och förbereder oss lite bättre. Det går inte att fortsätta i samma tempo som det har varit här förut. Det måste till en ändring, säger han.

Vad är det du känner att du kan bidra med?

– När vi tittar taktiskt så är det både powerplay och boxplay som vi har jobbat hårt med ett par dagar. Sedan har vi börjat titta på det defensiva spelet, där känner vi att vi har några grejer där vi behöver jobba lite hårdare. Så det börjar kännas mycket bättre hur vi ska attackera det här.

Samuelsson har kontrakt med Leksand över resten av säsongen och har ännu inte beslutat om han kommer återvända till Seattle efter det.

– Jag har egentligen inga planer alls, det är en möjlighet. Vi får se vad det finns för eventuella lägen att hoppa på något efter det här äventyret, säger han.

Leksand spelar nästa match på tisdagen när de möter Malmö Redhawks på hemmaplan.