Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Hård kamp om OS-platserna i dressyr

Patrik Kittel under tävlingarna på Friends arena.
Patrik Kittel under tävlingarna på Friends arena. Foto: Jessica Gow/TT

Sommarens EM slutade i stor besvikelse när dressyrryttaren Patrik Kittel tvingades avbryta tävlingen sedan hans häst Deja fått tungan över bettet.

Nu laddar han om med sikte på OS i Rio.

”När det hände var jag besviken och ledsen men det var bara att hoppa upp på hästryggen igen och blicka mot nästa mål”, säger Patrik.

Det är full fart på Friends arena. Hästtävlingarna är i full gång och under söndagen avgörs världscupen i dressyr med Patrik Kittel som en av stjärnorna i startfältet. I lördagens inledande tävlingar blev Kittel trea.

– Det är alltid roligt att vara hemma och tävla i Sverige, säger Patrik Kittel som sedan många år tillbaka bor i Tyskland.

Sommarens EM i tyska Aachen var Patrik Kittels första mästerskap på stoet Deja, men ekipagets mästerskapsdebut fick ett dramatiskt slut. I den andra och avgörande omgången i lagtävlingen fick Deja tungan över bettet. När det händer förlorar ryttare och häst kontakten och efter bara några minuter inne på banan valde Patrik att utgå.

– Det var det enda rätta att göra och även av tråkiga saker kan man lära sig mycket.

Dejas orutin har gjort att Patrik Kittel har bestämt sig för att ta med sig stoet till de stora dressyrtävlingarna i Doha som avgörs i början av mars.

– Då får jag se hur hon mår när hon har flugit och vad som händer med henne när hon är hemifrån under en längre tid. Det blir viktiga erfarenheter inför Rio, säger Patrik Kittel.

Att Deja blir Patriks OS-häst är dock inte självklart. Han matchar även veteranen Scandic, som är den häst som Patrik rider i världscupklassen på Friends, mot Rio.

– Dessutom har jag Delauney som har gjort väldigt bra ifrån sig under den senaste tiden och som också är med i OS-diskussionen, säger Patrik Kittel.

Han tystnar en kort stund innan han fortsätter:

– Om jag nu blir uttagen så klart. Jag går inte omkring och tror att det redan är klart. Det är hård kamp om platserna, säger Patrik Kittel.

Det sistnämnda är något som får förbundskapten Bo Jenå att le belåtet.

– Det känns som om vår spets har breddats, säger förbundskapten Jenå.

Bakom spets- och utmanargruppen finns dessutom ett par OS-jokrar som ännu inte presenterat sig för den stora publiken eftersom de bor utomlands. Juliette Ramel har till exempel gjort väldigt fina resultat hemma i Holland. Nu ska hon också börja tävla internationellt.

– Det kommer att bli en intressant vår, konstaterar Bo Jenå.

I slutet av juni räknar förbundskaptenen med att presentera de fyra uttagna OS-ekipagen.

Spetsgruppen

I dressyrlandslagets spetsgrupp ingår: Tinne Vilhelmson Silfvén, Patrik Kittel, Paulinda Friberg, Jeanna Högberg, Rose Mathisen, Emelie Nyreröd och Minna Telde.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.