Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 01:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/hard-kritik-mot-var-mina-tankar-gar-till-fotbollen/

Sport

Hård kritik mot VAR: ”Mina tankar går till fotbollen”

Domaren Anthony Taylor dömer efter VAR-granskning bort det mål som Wolverhamptons Pedro Neto gjorde mot Liverpool i söndags. Foto: Paul Ellis/AFP

VAR-granskning präglade söndagens Premier Leaguemöte när Liverpool besegrade Wolverhampton med 1–0. Först fick Liverpool ett mål godkänt efter granskning. Sedan fick Wolves kvitteringen underkänd, efter granskning.

Och kritiken mot systemet med extern videogranskning lät inte vänta på sig. 

Wolves lagkapten Conor Coady sade i en intervju med BBC att systemet ”inte fungerar” och att det gör spelarna ”förvirrade”.

Sadio Manes mål för Liverpool granskades för misstänkt hands på passningsleverantören Adam Lallana, men godkändes.

Pedro Netos kvittering såg helt okej ut vid en första anblick. Men VAR-granskningen visade att wingbacken Jonny var offside med typ en tå, och målet underkändes.

Crystal Palace drabbades av motsvarande öde i lördags, när de spelade 1–1 borta mot Southampton. Vid ställningen 0–0 tryckte Max Meyer bollen i mål. Spelarna firade, de tillresta fansen firade. Men VAR-granskningen visade att passningsläggaren Wilfried Zaha var offside med ena armen, kanske även stortån, när han spelade in bollen snett bakåt.

På sociala medier går fans, experter och journalister hårt åt VAR-tekniken, beskriver den som ett skämt och döden för fotbollen. 

Menar att passionen försvinner med alla spelavbrott när situationer ska granskas. Och kritikerna konstaterar också att spelarna kan utnyttja systemet och försöka påverka domaren att videogranska.

Förre landslagsstjärnan, numera tv-ankaret, Gary Lineker skrev efter helgens omgång på Twitter:

”Mina tankar går till fotbollen denna svåra tid”.

I vilka situationer kan VAR användas?

Straff eller inte? Videodomaren kollar om förseelsen inträffar innanför eller utanför straffområdet.

Röda kort. VAR får användas i fall där spelaren kan bli utvisad.

Kort. Om huvuddomaren är osäker på vilken spelare som ska få kort kan videogranskning utnyttjas.

Mål eller inte mål? Har bollen varit över mållinjen? Huvuddomaren kan också begära granskning. för att reda ut om ett mål föregåtts av offside, misstänkt hands eller annan regelöverträdelse.

Men det är värt att notera att huvuddomaren alltid har sista ordet vid en videogranskning.

VAR-systemet utvecklades i Nederländerna i början av 2010-talet, men det var först 2016 som systemet användes för första gången, då i en USL-match (den amerikanska andraligan).

Tekniken har sedan introducerats successivt i drygt 30 olika ligor, samt internationella cupturneringar som Champions League och Europa League. VAR användes även i herrarnas VM-slutspel i Ryssland 2018 och i damernas VM i Frankrike i år.

Tekniken har kommit för att stanna. Men kritiken kommer att bestå.