Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-16 19:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/hare-av-varldsklass-ska-hjalpa-bahta-och-lahti-till-os/

SPORT

Hare av världsklass ska hjälpa Bahta och Lahti till OS

Meraf Bahta och Sarah Lahti under höstens terräng-SM. På tisdagskvällen väntar ett lopp på Stockholms stadion.
Meraf Bahta och Sarah Lahti under höstens terräng-SM. På tisdagskvällen väntar ett lopp på Stockholms stadion. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

När Meraf Bahta och Sarah Lahti på tisdagskvällen springer årets första lopp på 10.000 meter handlar det om att försöka klara nomineringsgränsen till OS i Tokyo.

– Vi har en hare av världsklass som ska försöka hjälpa dem, säger Lorenzo Nesi som är med och arrangerar tävlingarna på Stockholms stadion.

Varken Bahta eller Lahti har haft möjlighet till att åka till USA och träna under vintern, en träningsperiod som brukar avslutas med ett par tävlingar.

Det var i Palo Alto som Meraf Bahta 2017 tog över det svenska rekordet från Sarah Lahti när hon sprang i mål på 31.13.18, en tid som var 15 sekunder bättre än Lahtis tidigare rekord.

– Eftersom både träningen och tävlingarna i USA försvunnit på grund av pandemin undrade deras tränare om inte vi kunde arrangera en tävling, säger Lorenzo Nesi som är en av männen bakom tisdagskvällens lopp på Stadion.

Tränarnas och arrangörernas kontakter i löparvärlden har gjort att loppet, som innehåller 16 kvinnor varar tio från Kenya, kommer vara av högsta klass.

– En av tjejerna har gjort den näst snabbaste tiden någonsin på milen, om än på landsväg. Det kommer att vara flera duktiga löpare från Kenya på startlinjen, säger Nesi.

De kenyanska löparna är också de ute after att klara nomineringstiden till OS på 31 minuter och 25 sekunder.

För att få till ett lopp som möjliggör för löparna att klara nomineringsgränsen kommer loppet innehålla två så kallade harar som ska sköta farthållningen.

Angelica Strandberg inleder farthållningen och kommer att avlösas av kenyanskan Fancy Chemutai, som bland annat gjort halvmaran på 1.04,52.

– Det klassiska är att alla kenyanskor rusar iväg som galningar i starten men det får inte hända i kväll. Poängen för dem är inte att vinna loppet eller springa så fort som möjligt, de är ute efter att klara OS-kvaltiden. Hemma i Nairobi går det inte att springa så fort, risken är att man vinner deras uttagningar men man grejar inte tiden. Därför måste de skaffa sig tiden vilket passar oss utmärkt.

Förbundskapten Karin Torneklint är orolig för att det kommer att bli lite för kallt på Stockholms stadion när loppet startar klockan 18.00 på tisdagskvällen.

– Det är svårt att springa fort om det är kallt och blåsigt.

Loppet är Bahtas och Lahtis första chans att klara nomineringsgränsen till sommarens OS i Tokyo.

– Jag är väldigt nyfiken på om de kan kvala till OS. Ju tidigare man kan kvala in desto bättre är det och 10.000-meterslopp är inte så himla vanliga, säger Torneklint.

Klarar Bahta och Lahti att ta sig i mål snabbare än 31.25 minuter så kan Torneklint nominera dem till OS.

– Jag kommer nominera de som klarat gränsen, sedan är det Sveriges olympiska kommitté som beslutar vilka som ska få åka på OS, konstaterar Torneklint.

Läs mer: Mohamed tog inte maratonchansen

Ämnen i artikeln

Meraf Bahta
Friidrott

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt