Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-24 04:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/hargin-naste-veteran-att-lagga-skidorna-pa-hyllan/

Sport

Hargin näste veteran att lägga skidorna på hyllan

Mattias Hargin avslutar karriären efter världscupen i Andorra nu till helgen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Veteranerna blir allt färre i det svenska alpinlandslaget. 

Frida Hansdotter var först ut att meddela att hon lägger skidorna på hyllan. Nu säger Mattias Hargin att ”det är läge att kliva åt sidan”.

Lagtävlingen i Andorra på fredag blir slalomspecialistens avskedsrace.

Rätta artikel

Det har bara gått knappt en vecka sedan Frida Hansdotter tackade för sig. Nu meddelar landslagskollegan Mattias Hargin att den aktiva karriären är över.

Efter en tung säsong i backarna med en 16:e-plats i slalom som bäst säger han att det räcker nu.

– När jag inte presterat tycker jag det är läge att kliva åt sidan, säger Hargin till SVT Sport.

Åre-VM blev ett misslyckande med en tjugonde plats i slalom och missad medalj i lagtävlingen, grenen som på förhand såg ut som hans största chans.

Lagtävlingen vid världscupavslutningen i Andorra till helgen blir nu 33-åringens sista tävling.

– Det blir som en perfekt avslutning och få till ett avsked. Det känns jäkligt kul, men det känns förstås lite vemodigt också. Men jag brukar inte grubbla och fundera så mycket. Det har känts bra sista tiden, men förstås lite annorlunda, berättar Hargin för SVT.

Han säger att beslutet vuxit fram under säsongen. Redan efter VM-slalomen i Åre sade han att han funderade på att sluta. Och nu är beslutet taget.

– Jag känner inte att jag har det jag vill i åkningen för att prestera på topp, sade Hargin till DN i Åre.

Hur mycket av säsongens resultat ligger bakom tankarna?

– Självklart mycket. Hade jag varit kvar i toppen hade jag hållit på länge till, men jag har inte presterat alls som jag vill i år. Det måste vara att jag inte längre har det i mig, och då är det ingen mening att åka runt och kriga.

Hargin debuterade i världscupen 2004 och sen dess har det blivit en seger och totalt sju pallplatser individuellt. Höjdpunkten i karriären var när han lyckades vinna Kitzbühels slalom i januari 2015.

På sin blogg på tisdagen skriver Hargin:

”Det är Kitzbühel och segern där jag kommer ta med mig som det starkaste minnet. Just den känslan att få stå högst upp och få skrika ut sin glädje. Det var häftigt.”

Han fortsätter:

”Jag sa alltid när jag var liten, väldigt liten, jag ska bli bäst i världen på skidor, jag vet inte riktigt vart det kom ifrån eller vad om drev mig, men det kände jag i alla fall. Så på ett sätt känns det ändå rätt skönt att jag var bäst i världen även om det bara blev för en dag, det tror jag ändå lilla Mattias kunnat va hyfsat nöjd med.”

Stockholmaren Hargin har även tagit tre VM-medaljer, ett silver och två brons i lagtävlingen.

Vad han ska göra nu har han inte riktigt bestämt, men något skidrelaterat blir det.

Efter först Hansdotters och sedan nu Hargins tack och hej väntar många på OS-ettan André Myhrers besked. 36-åringen verkar dock sugen på att fortsätta, enligt senaste beskedet från den svenska alpinchefen Tommy Eliasson Winter.