Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 18:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/hassan-jag-kan-inte-forsta-att-alla-anklagar-mig/

Sport

Hassan: Jag kan inte förstå att alla anklagar mig

Sifan Hassan har vunnit två guld under VM i Doha. Foto: Ulrik Pedersen/CSM/REX

Alberto Salazar, som bland annat tränar Sifan Hassan, stängdes av fyra år för dopningsbrott mitt under VM. 

Under mästerskapet har nederländskan fått många frågor om fallet – men inte velat uttala sig. 

Efter guldet på 1.500 meter, där Hassan slog personligt rekord med nästan fyra sekunder, gav hon ett känslosamt tal i SVT:s sändning. 

Under lördagen vann Sifan Hassan sitt andra VM-guld vid friidrotts-VM i Doha. Nederländskan var överlägsen på 1.500 meter och hennes guldmedalj var aldrig hotad. 

Hassans mästerskap har dock kantats av rubriker som inte rör hennes insatser på löparbanan. Mitt under mästerskapet stängdes Alberto Salazar, som leder träningsgruppen Nike Oregon Group där Hassan tränar, av fyra år för dopningsbrott, vilket uppenbart påverkat amerikanens idrottare under VM i Doha. 

Efter att Hassan sprungit försök på 1 500 meter lämnade hon intervjun med SVT när frågor som Salazar ställdes. Efter guldet under lördagen berättade hon om mästerskapet och hur tränaren avstängning har påverkat henne. 

– Jag var så arg och ville visa för folk som varit negativa mot mig att det går att springa snabbt om man jobbar hårt, säger hon till SVT. 

På frågan om hon tycker att frågorna varit orättfärdiga svarar Hassan:

– Det är orättvist. Sedan 2013 har jag varit en topplöpare. Jag kan inte förstå att alla anklagar mig. Tror folk att jag inte blir testad? De hjärntvättar unga idrottare att man inte behöver jobba hårt. Folk borde kolla på min bakgrund. Jag har alltid varit en duktig löpare. 

– Det har varit en mentalt tuff vecka. 

Hassan fick också frågan om hon kommer stanna i Salazars träningsgrupp Nike Oregon Project, som hon undvek att svara på. 

I finalen på 1 500 meter vann Hassan på tiden 3.51,95, vilket innebar nytt personligt rekord med nästan fyra sekunder. 

Läs mer: Mejl avslöjar stjärntränarens experiment med löpare