Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Häst dog under tävlingarna på Friends

Hästfesten på Friends arena slutade i tragedi.

I samband med ärevarvet efter världscupen i fyrspannskörning på söndagskvällen föll den svenske kusken Fredrik Perssons häst Luma de Lux omkull.

Trots snabba insatser gick inte hästens liv att rädda.

De stora hästtävlingarna på Friends närmade sig slutet när tragedin inträffade.

Världscuptävlingen i fyrsannskörning var avslutad och de placerade ekipagen var inne på arenan för att ta emot sina priser inför storpubliken.

Den svenske toppkusken Fredrik Persson och hans fyrspann hade slutat tvåa i världscupen, men den festliga stunden förvandlades snabbt till något helt annat.

På väg ut från prisutdelningen föll plötsligt Fredriks ena häst Luma de Lux omkull.

Den 21-åriga hästen omringas snabbt av hästskötare, funktionärer och veterinärer men hästens liv gick inte att rädda.

– Hästen var skakig och lägger sig ner. Hästarna kopplas snabbt loss och jag var på plats inom några sekunder. Från det att jag kommer in är det inga hjärtslag hos hästen, säger veterinär Axel Wallman till Tidningen Ridsport.

– Jag har inte riktigt förstått vad som har hänt, efter glädjeruset är man uppe i det och sen så mister man en häst. Jag har inte riktigt tagit in det, jag försökte göra det bästa av situationen och ta hand om hästen så länge det gick, säger Fredrik Persson till SVT Sport.

Vad exakt det är som orsakat dödsfallet är för tidigt att säga. Luma de Lux kommer att obduceras.

– Det har någonting med cirkulationen att göra, men mer får obduktionen utvisa, säger veterinär Axel Wallman till Tidningen Ridsport.

Några tecken på att hästen inte mådde bra fanns inte före tävlingen.

På söndagskvällen lade arrangörerna ut ett meddelande på tävlingarnas hemsida där de bland annat skriver: Vi är alla djupt berörda och våra tankar går ikväll till Fredrik, hästägare och teamet runt hästen.

För två år sedan inträffade en liknande händelse i samband med tävlingarna på Friends.

Den gången var det den svenske kusken Axel Ohlins häst Filur som dog inne på banan.

– Händelsen för två år sedan var extrem på många sätt och vi trodde aldrig att vi skulle uppleva något liknande igen. Min bedömning är att något väldigt snarlikt har hänt, säger Axel Wallman.

Filur var 23 år när han dog men att de båda hästarnas höga ålder ska ha spelat någon roll för dödsfallen tror inte veterinären Axel Wallman.

– Åldern har varit uppe för diskussion förut i de här sammanhangen. Vad vi vet vet finns det inget som säger att det ska vara någon ökad risk. De är vältränade och rutinerade, vilket är en viktig aspekt, säger Axel Wallman till Hippson.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.