Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-24 08:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/hattstriden-ar-avgjord-forbudet-kvarstar/

Sport

Hattstriden är avgjord – förbudet kvarstår

Världsettan i dressyr, och sexfaldiga OS-guldmedaljören, Isabell Werth är en av ryttarna som ville behålla hatten.
Världsettan i dressyr, och sexfaldiga OS-guldmedaljören, Isabell Werth är en av ryttarna som ville behålla hatten. Foto: Thomas Reiner/imago

Protesterna hjälpte inte. Dressyrryttarna måste ta av sig hatten.

Från och med nästa år är det obligatoriskt med ridhjälm även i mästerskap, och stora internationella tävlingar.

Beslutet att den klassiska dressyrhatten skulle förbjudas togs redan förra hösten, och redan då protesterade den svenske dressyrettan Patrik Kittel.

– Jag tycker det är en vacker tradition som borde bevarats. För mig hör dressyr ihop med hatt och frack. Det är det som jag har växt upp med, sa Patrik Kittel då till DN.

Kittel var inte den ende ryttaren som tyckte att FEI, Internationella ridsportförbundet, hade fattat fel beslut.

För några veckor sedan skickades ett upprop, som var undertecknat av 150 stjärnryttare från hela världen bland annat flera svenska landslagsryttare, till FEI där de uppmanade förbundet att tänka om när det gällde hattförbudet för seniorer.

Uppropet fick dock mothugg från en yngre grupp elitryttare som däremot tyckte att det var helt rätt att hjälm skulle bli obligatoriskt – till skillnad från nu när ryttarna kan välja om de vill rida med hatt eller hjälm på huvudet.

Bakgrunden till FEI:s beslut att förbjuda hatten även på mästerskap och större internationella tävlingar var säkerhetsaspekten.

I uppropet skrev dock de 150 toppryttarna att det aldrig har hänt någon allvarlig olycka under en stor internationell dressyrtävling.

Men protesterna hjälpte inte.

I veckan behandlade FEI:s styrelse uppropet, och beskedet var att förbudet kvarstår och att frågan inte kommer att tas upp i generalförsamlingen som sammanträder kommande vecka bland annat med motivering att skrivelsen kom in för sent. För att ett ärende ska tas upp i generalförsamlingen måste det vara inlämnat senast den sista mars.

Därmed är det hatt av och hjälm på som gäller från och med den 1 januari 2021 även när ryttarna rider om mästerskapsmedaljer. Något som innebär att OS i Tokyo blir första mästerskapet där samtliga dressyrryttare måste rida med hjälm på huvudet.

I Sverige har det varit obligatoriskt med hjälm sedan 2017.

Ämnen i artikeln

Ridsport

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt