Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-20 05:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/helander-opererad-blir-borta-lange/

SPORT

Helander opererad – blir borta länge

Filip Helander deppar under VM-kvalmatchen mot Grekland.
Filip Helander deppar under VM-kvalmatchen mot Grekland. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Landslagsmittbacken Filip Helander har opererats för en förmodad knäskada och blir borta från fotbollen en längre tid.

Det uppger Glasgow Rangers manager Steven Gerrard på en presskonferens.

– Det rör sig om åtminstone några månader, säger Gerrard.

TT Text

Helander skadade sig i VM-kvalet mot Spanien, vilade några dagar men var tillbaka i Janne Anderssons startelva mot Grekland i Aten för snart en vecka sedan. I helgens ligamatch mot S:t Johnstone tvingades Helander till ett byte efter 77 minuter.

Han klagade över smärtor i ena knäet, undersöktes och ska ha opererats i London i början av veckan.

– Jag har inte haft möjligheten att pratat med ”Fil” efter operationen, men jag ska göra det så fort som möjligt för att se hur han mår fysiskt och psykiskt. Det är svårt att sätta en tidpunkt för när han kan återkomma, men det rör sig om åtminstone några månader, säger Gerrard.

Vilken skada och hur omfattande den är har inte offentliggjorts.

– Jag kan inte säga vad det rör sig om. Vi har regler kring sånt och han är en Rangersspelare, inte Svenska fotbollförbundets, säger Dale Reese i landslagets medicinska stab till TV4 Fotbollskanalen.

Att döma av rapporterna från Skottland spelar inte Helander mer i år. Det är ett tungt avbräck för landslaget i det fortsatta VM-kvalet, där Kosovo och Grekland står på tur hemma på Friends arena om en månad.

Den 28 september tar Janne Andersson ut truppen till matcherna.

VM-kvalet avslutas med bortamatcherna mot Georgien och Spanien i november.

Helander, som spelade VM-kvalen mot Georgien och Kosovo i mars, drogs med en skada i våras, hann rehabilitera sig i tid till EM-slutspelet men fick nöja sig med ett kort inhopp i mästerskapet.

Marcus Danielson tog i stället platsen bredvid Victor Nilsson Lindelöf. I VM-kvalen mot Spanien och Grekland var Helander tillbaka i startelvan.

Sedan Pontus Jansson och Andreas Granqvist slutat i landslaget och med Helander skadad är Danielson det på förhand givna valet mot Kosovo och Grekland.

Vid den senaste landslagssamlingen ingick även mittbackarna Joakim Nilsson och Carl Starfelt i truppen.

Läs mer sportnyheter här.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt