Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-29 03:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/hemligt-miljonbelopp-raddar-hammarby-handboll/

Sport

Hemligt miljonbelopp räddar Hammarby handboll

Efter fem omgångar leder Martin Dolks Hammarby handbollsallsvenskan. Under lördagen väntar toppmatch mot likaledes obesegrade Torslanda i Eriksdalshallen.
Efter fem omgångar leder Martin Dolks Hammarby handbollsallsvenskan. Under lördagen väntar toppmatch mot likaledes obesegrade Torslanda i Eriksdalshallen. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

I april hade Hammarby handboll skulder på 3,8 miljoner kronor. Då fick klubben in ett miljonbelopp från ett par som vill vara anonymt.

– Det är en solskenshistoria för det hade varit fullständigt omöjligt att klara elitlicensen utan deras hjälp, säger Magnus ”Nollan” Grahn, ordförande i Hammarby handboll AB.

Ett handbollsintresserat par går in och stöttar Hammarby handboll med ett miljonbelopp.

Men det är stort hemlighetsmakeri när det gäller hur stor summan verkligen är och vilka välgörarna är.

Ett rykte säger att paret vann många miljoner på Eurojackpot dagarna innan mannen gick i pension, köpte lägenheter i Stockholms innerstad till sina fyra barn och skänkte en miljon till Hammarby handboll.

– Det finns ett scenario där de kan få tillbaka pengarna de satsat om det går bra för Hammarby handboll. Men de räknar nog inte med det, säger Kalle Mattsson, vd i aktiebolaget Hammarby handboll AB, med ett leende.

Varken ”Nollan” eller Mattsson säger sig veta var pengarna kommer ifrån.

– De har vunnit en stor summa pengar, det sägs ju så, konstaterar ”Nollan”.

– Jag har hört olika historier och kan inte bekräfta vad som är är sant för jag vet inte hur de fått sina pengar. Vi har en aning men inget vi kan säga, säger Mattsson.

Hammarby har varit i kontakt med paret men de vill förbli anonyma och vill inte ge någon kommentar till DN när det gäller miljonbidraget.

– De är rätt bekväma med den rollen som de har med oss, säger Mattsson.

Paret kommer inte ha några speciella guldstolar på läktaren när Eriksdalshallen öppnar igen efter pandemin.

– De vill nog bara glida in och glida ut som vanligt. De är jäkligt nyfikna på vad vi gör och har ett stort hjärta för klubben, säger ”Nollan”.

Magnus Grahn är ordförande i Hammarby handboll AB.
Magnus Grahn är ordförande i Hammarby handboll AB. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

I fjol bestämde sig Magnus Grahn och Kalle Mattsson (sportchef) för att försöka ta Hammarby tillbaka till Handbollsligan.

– Vi grävde och lyfte på stenar och det visade sig vara ganska mörkt, säger ”Nollan”.

Vid bokslutet i april i år hade Hammarby skulder på 3,8 miljoner kronor.

– Vi insåg att vi inte kunde få ihop ekonomin under coronatider utan vi måste jobba annorlunda och göra det ordentligt.

Miljonbidraget blev ett välkommet bidrag.

– Alla som jobbade fick en sjuk energi när de gjorde entré, konstaterar ”Nollan”.

Hammarby startade något som kallas 100.000-klubben.

Så här långt har åtta personer, helt utan motkrav, gått in med 100.000 kronor vardera.

– Deras entré har gjort det lite lättare att jobba med det negativa resultatet och även om vi inte är i mål så ska det mycket till för att vi inte ska klara elitlicensen. Fansen ställde också upp sjukt mycket och vi fick in runt 300.000 kronor på olika kampanjer och det gjorde att vi klarade driften förra året utan att dra på oss nya skulder. Vi kunde också släcka en del akuta kronofogdsärenden men är ännu inte på grön kvist, säger Mattsson.

Affärsmannen Hans Nelén var med och finansierade satsningen när Hammarby tog hem tre SM-guld i början av 2000-talet.

– Efter det satsade man allt på sporten men sket i det andra, säger Nollan.

Nu vill man att Nelén vänder tillbaka till handbollen.

– Han använde mycket av sina kontakter så vi fick ihop ett ganska brett nätverk på sponsorsidan. De bolag han känner folk i är idrottstokiga, de flesta. Vi måste jobba på att bli mer attraktiva för partners för att få in mer pengar.

Hammarbys hemmaborg Eriksdalshallen.
Hammarbys hemmaborg Eriksdalshallen. Foto: Dennis Ylikangas/Bildbyrån

I början av oktober blev det klart att ”Nollan” går in som styrelseordförande i Hammarby handboll AB som driver elitverksamheten.

– Vi har en plan fram till 2025 var vi vill vara då, vi ska försöka få tillbaka Stockholm på handbollskartan, säger ”Nollan”.

Kalle Mattson är vd i aktiebolaget.

– Jag ska försöka jobba så lite som möjligt med sporten och så mycket som möjligt med att få organisationen på plats.

Målsättningen är att gå från en omsättning på tre miljoner kronor till 15 miljoner.

– Det handlar om att ha en verksamhet som kan konkurrera med de andra lagen på lika villkor, det har Hammarby inte gjort på väldigt länge. Vi har omsatt en tiondel mot vissa andra lag och spelat jämnt med dem ändå. Vi måste bygga en lika professionell verksamhet som de andra lagen har.

Hammarby har inte haft ekonomiska muskler att matcha anbud spelare fått från andra klubbar.

– De har lämnat för att de har fått ett fetare lönekuvert och det kan jag förstå. Vi kommer fortfarande behöva spelare som är villiga att spela för mindre ersättningar än vad de kanske skulle få på andra ställen, säger Mattsson.

Efter fem omgångar av allsvenskan är Hammarby obesegrat och på lördag väntar Torslanda i en ren seriefinal i Eriksdalshallen.

– Vi kommer vara med i toppen av tabellen när serien är slut, det kan jag garantera, säger Mattsson.

Ämnen i artikeln

Handboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt