Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/hemmahoppet-raddade-vm-fran-ett-annu-storre-publikfiasko/

Sport

Hemmahoppet räddade VM från ett ännu större publikfiasko

Det var glest på läktarna under friidrotts-VM i Doha, framför allt inledningsvis. Här en bild från torsdagen, dag 7 på mästerskapet. Foto: Anke Waelischmiller/dpa

DOHA. Knappt 160.000 tusen åskådare såg friidrotts-VM under de åtta första tävlingsdagarna. Hemmafavoriten Mutaz Essa Barshims guldmedalj i höjdhopp räddade mästerskapet från ett ännu större publikfiasko.

VM-arrangörerna har varit hemlighetsfulla när det gäller de låga publiksiffrorna under mästerskapet, men har nu presenterat publiksiffror för de första åtta dagarnas tävlingar. De visar som väntat på historiskt låga siffror i början av mästerskapet, men också att publiken har växt mot slutet av veckan.

De två första dagarna av VM var det bara drygt 11.000 personer på Khalifastadion och bottennoteringen kom på söndagen när bara 7.000 var på plats. VM-arenan tar 48.000 åskådare och trots att flera sektioner varit stängda och övertäckta har många stolar gapat tomma.

Arrangörerna har skyllt på att åskådare bara följt en gren och att om de en gång lämnat stadion inte kan komma in igen.

Efter den dåliga starten beslöt de sig för att dela ut gratisbiljetter till ungdomar och migrantarbetare och det har hjälpt upp de dåliga siffrorna, liksom det faktum att nationalidolen Mutaz Essa Barshim tävlade i fredags.

Måndag, tisdag och onsdag låg siffrorna mellan 16.000 och 19.000 åskådare för att i fredags nå hela 42.000.

VM i London 2017 lockade totalt över 600.000 åskådare. Doha kommer att landa runt en tredjedel av den siffran.

När Internationella friidrottsförbundets ordförande Sebastian Coe kommenterade publiksiffrorna medgav han att de inte varit de förväntade.

– Vi kunde ha gjort mer för att få hit mer publik, men det finns förståeliga skäl till varför det varit en utmaning, säger Sebastian Coe enligt Reuters.

När Qatar sökte VM talades det om stort intresse och fyllda läktare. Den blockad som landet utsatts för av grannländerna och oron runt Persiska viken har bidragit till att färre personer från regionen kunnat resa till Qatar, men är inte hela förklaringen.

Från den lokala organisationskommittén var det dock positiva tongångar inför den sista tävlingsdagen

– Vårt mål har hela tiden varit att få friidrotten att växa i Qatar och regionen genom att inspirera nästa generation av idrottare och supportrar. Vi är så glada att se så många barn från olika länder i publiken, inspirerade av så många prestationer av världsklass, hette det i det officiella uttalandet.

Till skillnad från publiksiffrorna har tv-tittandet varit högt. SVT rapporterade tidigare i veckor rekordsiffror med 2,4 miljoner tittare som följde Armand Duplantis stavhoppsfinal.

Läs mer: 

Johan Croneman: Stämningen under VM är i klass med en begravning 

Migrantarbetare till DN: ”Har inte tid att gå på VM, måste arbeta”