Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Henrik Sedins besked om framtiden: "Vi stannar"

Foto: USA Today Network

Tampa. Först efter säsongen ger hockeyhistoriens bästa tvillingar Daniel och Henrik Sedin besked om deras enastående karriärer är slut eller inte.

– Vi blir kvar i Vancouver efter att vi slutat spela, avslöjar i alla fall Henrik som även berättar om sin nya ledarroll.

Daniel och Henrik Sedin har vunnit OS- och VM-guld. De har vunnit NHL:s poängliga åren efter varandra och tagit sitt Vancouver till en sjunde match i Stanley Cup-finalen.

Meriterna gör dem inte bara till två av svensk hockeys största genom tiderna, utan som duo en av de bästa i NHL:s historia.

Deras kontrakt går ut till sommaren. Då ska de ge besked om det blir en fortsättning. I så fall i Vancouver, för det har de gjort klart. Det blir ingen flytt från den vackra kanadensiska staden vid Stilla Havs-kusten. Inte ens för en sista chans på Stanley Cup.

Utöver meriterna har de under snart 17 säsonger bjudit på ett magiskt artisteri som fascinerat hockeyfans runt om i hela Nordamerika.

Men allt har sin tid. Daniel och Henrik blir 38 i år och har inte längre huvudrollerna i Vancouver. Det betyder mindre speltid, mindre poäng, men också ett minskat ansvar i avgörande lägen.

Hur är det att ta det efter att ha spelat i ledande roller hela er karriär?

– Det är okej, absolut. Klart det är tungt när man förlorar och man känner man vill göra mer, men vi har varit förberedda länge på att spela mindre. Det är inget problem mentalt. Vi har sagt att när det kommer yngre som kan ta över då får de göra det, säger Henrik till DN.

Henrik har spelat 1 423 matcher för Vancouver, varav 105 i slutspel. Daniel aningen mindre med 1 396 totalt. 102 av dem efter grundserien.

Det är många matcher och kan det då, med ålderns rätt, vara lite skönt att spela mindre?

Henrik drar lite på munnen åt frågan och svarar ärligt:

– Ja, det är klart att man känner ju att det gör ont i kroppen mellan matcherna.

Henrik spelade under åtta raka säsonger alla 82 matcherna. I elva av hans 16 säsonger hittills har han inte missat en enda match. 

Klart att det även sliter på vältränade kroppar, även om skallen fortfarande känns ung.

– Man är ju fortfarande i huvudet som att man vill spela alla matcher och vara med i slutet av matcherna. När man tappar det, då tror jag det är dags att lägga av, konstaterar Vancouvers lagkapten. 

Henrik Sedin har liksom Nicklas Lidström och andra svenskar i ledarroller i NHL förmedlat det med att visa hur man ska vara.

Hur har den ledarrollen förändrats nu när du inte är lika mycket på isen?

– Nu måste jag väl snacka lite mer, speciellt i omklädningsrummet. Sedan är det viktigt att fortsätta vara positiv. Bara för att man spelar mindre får man inte visa att man är besviken efter att kanske bara spelat 10-11 minuter någon kväll. Det är bara att kämpa vidare och kriga på, speciellt på träningar och visa utanför rinken att man är professionell. 

– Det är mera ditåt numera och jag tycker vi har pushat de andra i år, men även producerat när vi fått chansen. 

Skulle VM-spel i Danmark vara en grej för att dra ut på beslutet och fundera lite till?

– Nej, vi fick vara med om något som är väldigt få förunnat och vinna VM hemma och sluta med ett World Cup. Det var fantastiskt. Vi har meddelat Rickard (Grönborg) det också, svarar Henrik bestämt.

Även om det blir en fortsättning med hockeyn här, vad vill du göra den dagen det ändå tar slut?

– Vi får se. Vi har sagt att när vi väl tar beslutet kommer det att ta ett tag innan vi riktar in oss på något nytt. 

Blir ni kvar i Vancouver?

– Jag tror vi blir kvar efter att vi slutat spela. Ett tag i alla fall, sedan får vi se vad som händer, svarar Henrik och hänvisar till att barnen fortfarande går i skolan.

När Sedinarna började snurra upp elitserieförsvar i Sverige satt en liten kille på läktarna i Kempehallen i Ö-vik och fick ett par idoler han har kvar än i dag.

Skillnaden är att Victor Hedman i dag själv är firad superstjärna i NHL.

Har du tänkt på att du kanske aldrig mer kommer att möta dem på isen?

– Jag fick frågan när vi möttes här. Det var svårt att tänka på det under matchen, men jag hoppas att det inte var det, säger Victor och förklarar varför han tror de kommer att mötas i framtida sarghörn också:

– De har fortfarande mycket lir kvar i sig. De är fruktansvärt vältränade och jag hoppas och tror att de fortsätter. Men det är inte i mina händer. Jag som fan har dem som stora idoler och jag hoppas de fortsätter spela.

Trots mindre speltid är det samma Sedinare du ser när ni är på isen?

– Det är som vanligt. Man måste alltid vara på tårna när man är på isen samtidigt. De hittar inte bara varandra utan också medspelarna med fina pass. 

Som back, hur möter man dem bäst?

– Det är alltid tufft. Det gäller att spela tufft och se till att de inte har pucken så mycket. Det gäller också att se till att inte dra på sig utvisningar, för då kan det bränna till med deras powerplay. Men, som sagt, det är alltid lika kul och utmanande att möta dem.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.