Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-28 12:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/hetaste-svenskarna-infor-varldscupstarten-i-ruka/

SPORT

Hetaste svenskarna inför världscupstarten i Ruka

Calle Halfvarsson kommer till Ruka i högform.
Foto: Johan Axelsson/Bildbyrån

Det är dags för en ny världscupsäsong i längdskidor – bland annat med en pånyttfödd Calle Halfvarsson.

Här är de hetaste svenskarna inför premiärhelgen i Ruka.

• Calle Halfvarsson

Han har varit uträknad och på vippen att lägga ner karriären. Men inför sin 14:e världscupstart verkar 33-åringen vara hetare än på mycket länge. Halfvarsson avslutade fjolårssäsongen lysande med en individuell andraplats på 15 kilometer och en världscupvinst i mixed teamsprint med Jonna Sundling – och förra helgens genrep i Bruksvallarna var inte sämre. Seger i sprint, trots enormt med strul, och seger på 15 kilometer gör honom till den hetaste svenska åkaren inför världscupstarten i Ruka.

Calle Halfvarsson har haft all anledning att åka med ett leende på senare tid.
Foto: Johan Axelsson/Bildbyrån

• Ebba Andersson

En annan som inte kan klaga på säsongspremiären i Bruksvallarna och således anländer till första världscupanhalten i Ruka med gott självförtroende är Ebba Andersson. 25-åringen visade upp fin form och vann både på 10 kilometer klassiskt och 15 kilometer fri stil förra helgen. Den sistnämnda segern får betraktas som den mest meriterande då hon bland annat lämnade Frida Karlsson bakom sig i resultatlistan.

Frida Karlsson, Ebba Andersson och Moa Ilar utgjorde pallen på 15 kilometer fri stil i Bruksvallarna.
Foto: Johan Axelsson/Bildbyrån

• William Poromaa

Efter några resultatmässigt tunga år för Sverige på herrsidan är det 21-årige William Poromaa som fått leva med pressen att vända på den negativa trenden. I slutet av fjolårssäsongen tog han sin första pallplats i världscupen när han blev trea på 15 kilometer klassiskt i Lahtis. Efter förra helgens andraplats i Bruksvallarna – där han förvisso inte kunde rå på Calle Halfvarsson på 15 kilometer fri stil – återstår det att se om vi redan i Ruka får ett kvitto på att Poromaa kommit närmare den yttersta världseliten.

William Poromaa tillsammans med sin överman i Bruksvallarna, Calle Halfvarsson.
Foto: Ulf Palm/TT

• Emma Ribom

Jonna Sundling? Maja Dahlqvist? Nej, Sveriges hetaste sprinter baserat på förra helgens prestationer i säsongspremiären heter Emma Ribom. Med Sundling borta på grund av sjukdom och en Maja Dahlqvist som kraschade bort sig i semifinalheatet i Bruksvallarna var det Ribom som var starkast och vann före tvåan Johanna Hagström.

Emma Ribom satte sig omgående i respekt under Sverigepremiären i Bruksvallarna.
Foto: Johan Axelsson/Bildbyrån

• Frida Karlsson

Tillsammans med Maja Dahlqvist och Linn Svahn är Frida Karlsson en av landslagets utbrytare som bestämt sig för att satsa på egen hand den här säsongen. Om beslutet kommer bära frukt är för tidigt att slå fast, men nog är det en spännande vinter 23-åringen har framför sig – den här gången utan Therese Johaug som valt att satsa på långlopp. Frida Karlsson hade en klart godkänd start i Bruksvallarna som tvåa på 15 kilometer fri stil och en tredjeplats i sprint.

Frida Karlsson fick nöja sig med en andraplats bakom Ebba Andersson.
Foto: Ulf Palm/TT

Läs mer: Svenska uppmaningen till Fis: Ändra köldgränsen

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt