Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-18 16:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/historien-bakom-stjarnorna-duplantis-skolkarlek-i-usa/

Armand Duplantis är världens bästa stavhoppare, hans storebror Antoine är den stora stjärnan i baseboll-laget på Louisiana State University, samma skola som mamma Helena började på 1985.
Armand Duplantis är världens bästa stavhoppare, hans storebror Antoine är den stora stjärnan i baseboll-laget på Louisiana State University, samma skola som mamma Helena började på 1985. Foto: Jonas Lindkvist
SPORT

Historien bakom stjärnorna Duplantis – skolkärlek i USA

BATON ROUGE. Helena Duplantis skolval 1985 gjorde att Sverige i dag har en världsstjärna i friidrott.

Det var hit till Louisiana State University hon kom, här träffade hon sin man Greg och det är här på skolan de tränar sonen – världens bästa stavhoppare Armand ”Mondo” Duplantis.

Men här är ”Mondos” bror Antoine familjens stora stjärna.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 21 Helena Duplantis gick på idrottsgymnasium i Falun när hon bestämde sig för att ta chansen att lämna hemmet i Avesta för att utvecklas som sjukampare på college i USA.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 2 av 21 Helena och Greg Duplantis relation startade med en konversation i en mataffär. I dag har de fyra barn, Andreas, Antoine, Armand och Johanna.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 3 av 21 På hemmaplan i Louisiana är basebollspelaren Antoine Duplantis en större stjärna än sin bror Armand, Europamästaren i stavhopp.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 4 av 21 Greg och Helena Duplantis ser Antoine spela. Armand har valt att gå på kräftskiva.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 5 av 21 Armand Duplantis tränar armstyrka. Mamma Helena ansvarar för att lägga upp programmet för hans fysträning.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 6 av 21 Armand Duplantis säsong är uppbyggd runt ett tydligt mål: VM-finalen i stavhopp i Doha i Qatar 1 oktober.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 7 av 21 Greg Duplantis nådde som bäst 5,80 som stavhoppare. 19-årige sonen Armand har redan klarat 6,05. Far och son för en ständig diskussion om stavhoppsteknik.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 8 av 21 Beroende på vilken höjd som ribban ligger på använder en stavhoppare som Armand Duplantis olika stavar. Skillnaden är hårdheten, hur styva de är.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 9 av 21 ”Att vara tävlingsinriktad är ett sätt att leva i USA. Folk är inte rädda för att säga att jag vann eller jag förlorade”, säger Greg Duplantis.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 10 av 21 De tuffa reglerna i USA, att bara resultatet i en enskild tävling avgör om du ska få chansen i OS, var ett av skälen till att Armand Duplantis valde att tävla för Sverige.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 11 av 21 En mästare som hjälp. Den stavhoppstävling som arrangeras på universitetet när DN är på besök passar inte in i Armand Duplantis säsongsplanering. Därför hjälper han till som funktionär istället.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 12 av 21 Hemma i trädgården har barnen i familjen Duplantis gjort otaliga stavhopp. Lagret av stavar är rejält.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 13 av 21 Antoine Duplantis har fått smeknamnet ”Ironman” eftersom han får så mycket speltid i sitt lags matcher.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 14 av 21 Tailgating är en viktig del av den amerikanska idrottstraditionen, uppladdningen med mat och dryck på parkeringsplatsen utanför arenan före matchstart.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 15 av 21 Basen. Villan i Lafayette är platsen dit familjen alltid återvänder och det var på den här ansatsbanan Mondo lekte stavhopp.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 16 av 21 Svårnådd proffsdröm. Trots att Antoine Duplantis är en stor basebollstjärna i universitetsvärlden är det inte säkert att karriären fortsätter på högsta nivå efter det. Bara ett fåtal av de bästa från skollagen får till slut chansen i den stora proffsligan MLB, Major League Baseball.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 17 av 21 16-åriga Johanna Duplantis är precis som storebror Armand stavhoppare och vill även hon börja på college på LSU i Baton Rouge och tävla för friidrottslaget.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 18 av 21 Tillbaka där det började. Hemlängtan var till en början stark, men Helena Duplantis beslut att gå på Louisiana State University gjorde att hon blev kvar i USA.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 19 av 21 Armand Duplantis tränar på skolområdet i Baton Rouge. Han klarar 5,63 innan vinden gör att träningen avbryts.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 20 av 21 Antoine är vänsterhänt – en fördel i baseboll eftersom han då kan påbörja löpningen snabbare efter att han slagit till bollen.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 21 av 21 ”Jag började inte växa förrän jag var 15-16. Jag var snabb men supersmal och svag”, säger Armand Duplantis. ”När jag sedan blev lite starkare och ännu snabbare var det lätt att lära mig. Då var det som att jag flög skyhögt.”
Foto: Jonas Lindkvist