Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 16:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/historisk-skrallseger-pa-kentucky-derby-ettan-diskades-20-minuter-efter-malgang/

Sport

Historisk skrällseger i Kentucky Derby – ettan diskades 20 minuter efter målgång

Bild 1 av 2 Upploppet i Kentucky Derby. Maximum Security syns till höger i bild, med jockeyn i rosa. Vinnarhästen Country House reds av Flavien Prat, i gult.
Foto: Tom Pennington/AFP
Bild 2 av 2 Flavien Prat firar efter beskedet att han och Country House vunnit Kentucky Derby.
Foto: Jamie Squire/AFP

Den 145:e upplagan av galopptävlingen Kentucky Derby i Louisville, USA, avgjordes med en historisk skräll.

En av favoriterna, Maximum Security, var först i mål men diskvalificerades efter långa överläggningar. Segern tillföll i stället 65-oddsaren Country House.

Rätta artikel

Galopptävlingen Kentucky Derby har arrangerats varje år sedan 1875. När jockeyn Luis Saez red i mål på sin favorittippade häst Maximum Security var han övertygad om att han sopat hem segern i det anrika loppet.

– Det här var min dröm. Jag känner mig så glad, sa han till NBC:s reporter.

Riktigt så enkelt var det inte, skulle det visa sig. Flera jockeyer, däribland Flavien Prat som var tvåa i mål, menade att Luis Saez och hans häst hade betett sig ojust på banan och stört de andra deltagarna.

Protester lämnades in och efter nära 20 minuters överläggning fattade de tävlingsansvariga ett enhälligt beslut om att diskvalificera Maximum Security.

Luis Saez reagerar efter beskedet att han och hästen Maximum Security diskats. Foto: TT

Segern tillföll i stället Flavien Prat och hans häst, 65-oddsaren Country House. Enligt Flavien Prat förde sig hans häst väl under hela loppet.

– När jag fick ut honom och inledde mitt drag så drev Maximum Security liksom ut och vände oss åt sidan, sa Flavien Prat till reportrarna på plats.

Från vänster: Country House, War of Will, Maximum Security och Code of Honor i sista svängen innan upploppet. Foto: John Minchillo/AP

Det är första gången någonsin i Kentucky Derbys 145-åriga historia som en vinnare diskvalificeras på grund av att ha hindrat de andra deltagarna på banan. 1968 diskades hästen Dancer's Image efter att ha testats för dopning.

En av dem som såg det dramatiska loppet var USA:s president Donald Trump, som kritiserar domslutet på Twitter. Han beskriver tävlingen som ett ”rått och rasande lopp på våt och slabbig mark” som var vacker att beskåda, och skyller den drastiska vändningen på politisk korrekthet.

”Den bästa hästen vann INTE Kentucky Derby – inte ens i närheten!”, skriver han.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1125067530828173313