Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 18:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/hockeybasen-manga-underskattar-regeringens-formaga-att-modernisera-belarus/

Sport

Hockeybasen: ”Många underskattar regeringens förmåga att modernisera Belarus”

Mötet mellan Belarus president Aleksandr Lukasjenko och IIHF:s ordförande René Fasel har vållat kritik.
Mötet mellan Belarus president Aleksandr Lukasjenko och IIHF:s ordförande René Fasel har vållat kritik. Foto: Nikolay Petrov/Belta/AFP

Internationella ishockeyförbundets (IIHF) ordförande René Fasel är under stor press. Hans besök i Minsk inför vårens hockey-VM har mött stark kritik.

Till skillnad från många andra tror dock Fasel att positiva förändringar är möjliga, och att IIHF kan hjälpa till i det arbetet.

– Personligen tror jag att många människor underskattar den belarusiska regeringens förmåga att gå vidare, modernisera och bygga en ny konstitution i landet, säger René Fasel i en intervju på IIHF:s hemsida.

– Vi vet att det inte kommer att ske över en natt utan att det kommer ta tid, men kan IIHF göra något för att driva dagordningen framåt kommer vi att försöka.

– Vi är inte så naiva att vi tror att värdskapet för ett världsmästerskap i Minsk kommer att lösa alla problem i landet, men kanske kan IIHF vara med och initiera positiva förändringar.

När kritiken har varit som starkast mot valet av Belarus som VM-arrangör har IIHF med René Fasel i spetsen hävdat att idrott och politik inte ska blandas samman. Därför har man också varit noga med att inte enbart peka på de politiska oroligheterna i landet som ett skäl till varför man nu undersöker landets möjligheter att stå som värd, utan också coronasituationen i landet.

Enligt Belarus president Aleksandr Lukasjenko har Belarus inga problem med covid-19-smitta i landet.

– Det finns fortfarande mycket att göra, den håller inte den internationella standarden som vi förväntar oss i ett världsmästerskap, säger René Fasel om Belarus sätt att hantera coronapandemin och smittrisken.

– Men vi har fått ett löfte från regeringen att de ska följa IIHF:s riktlinjer.

I den långa intervjun som publicerades på IIHF:s hemsida under onsdagen medger Fasel också att i det här specifika fallet hör idrott och politik ihop – även för IIHF.

– Under mötet framförde vi specifika krav som regeringen skulle uppfylla för att världsmästerskapet ska äga rum i Minsk. Bland dessa fanns en önskan om att hitta fredliga lösningar för att förbättra situationen i landet, och att ge alla belarusiska idrottare möjlighet att återvända till och tävla i sina respektive sporter, säger Fasel.

– Regeringen gick med på att föra en öppen och konstruktiv dialog med oppositionen och lägga det politiska fokuset åt sidan för VM.

– De här frågorna ligger utanför idrotten, men vi ansåg att det var nödvändigt för att säkerställa ett säkert mästerskap.

Aleksandr Lukasjenko och René Fasels möte tidigare i veckan blev något av en PR-manifestation för Belarus president.
Aleksandr Lukasjenko och René Fasels möte tidigare i veckan blev något av en PR-manifestation för Belarus president. Foto: Nikolay Petrov/Belta/AFP

Fasels besök i Minsk tidigare i veckan blev en PR-manifestation för Belarus president Aleksandr Lukasjenko – och en mardröm för Internationella ishockeyförbundets ordförande René Fasel.

När René Fasel mötte Belarus president Aleksandr Lukasjenko i Minsk gav Lukasjenko Fasel en rejäl kram som fångades upp av belarusiska tv-kameror. Bilderna spreds sedan snabbt över världen, och möttes av en kritikerstorm.

– Vi beklagar de negativa reaktionerna som bilderna och videoklippen som kom från mötet orsakade, säger René Fasel i intervjun på IIHF:s hemsida.

Mötet i Minsk var föranlett av den massiva kritik som framförts mot att Belarus i maj i år ska arrangera hockey-VM. Ett Belarus som efter presidentvalet i augusti förra året har präglats av våld och massarresteringar av människor.

Officiellt fick Lukasjenko drygt 80 procent av rösterna, men valet misstänks vara riggat och Belarus betraktas som politiskt instabilt. Redan före valet hade 1.300 personer arresterats, och efter det har massprotesterna och oroligheterna över hela landet fortsatt.

När Belarus 2017 tilldelades VM gjordes landet det tillsammans med Lettland, men Lettland är inte längre intresserat av att arrangera mästerskapet tillsammans med Belarus.

I samband med Lukasjenko och Fasels möte i Minsk sa dock Lukasjenko att Belarus är berett att stå som ensam arrangör för vårens hockey-VM.

Trots Lettlands motstånd tror dock IIHF:s ordförande fortfarande på ett delat VM.

– Vårt första alternativ är fortfarande att arrangera VM i Minsk och Riga. Det finns inga andra alternativ just nu, säger Fasel men medger samtidigt att man också undersöker om det finns andra länder som med kort varsel kan ta över VM.

Bland dem som visat intresse finns Danmark.

– Och vi diskuterar med Slovakien, säger Fasel.

Efter rapporter från organisationen Belarusian Sport Solidarity Foundation (BSSF) att en lång rad idrottare blivit offer för regimens brutalitet i Belarus meddelade Internationella olympiska kommittén (IOK) i slutet av förra året att Aleksandr Lukasjenko, som också är ordförande i landets olympiska kommitté, är bannlyst till spelen i Tokyo.

Även flera andra ledande företrädare för Belarus olympiska kommitté, däribland Lukasjenkos son Viktor, och Dimitrij Baskov, ordförande i landets ishockeyförbund, nekas ackreditering.

Den sistnämnde är misstänkt för att att ha varit närvarande då regimkritikern Roman Bondarenko misshandlades till döds, och IIHF har startat en utredning kring Baskov.

– Belarus har erkänt allvaret i anklagelserna och har lovat att samarbeta med IIHF för att få fram och utvärdera alla relevanta bevis, säger René Fasel.

Likväl uppger flera källor att Dimitrij Baskov närvarade under mötet mellan Fasel och Lukasjenko tidigare i veckan.

Samtidigt som René Fasel i sin intervju håller alla dörrar öppna menar dock förbundets vice ordförande Kalervo Kummola, som redan i höstas sa att Belarus borde fråntas mästerskapet, i en intervju med Yle att allt tyder på att det inte blir något VM i Minsk.

– Det ser nog ut att svänga i den riktning som jag representerat hela tiden. Vi kommer mest troligt att börja titta på andra alternativ, men vi är inte officiellt där. Det tar lite tid att gå igenom de andra alternativen, säger han till Yle.

Läs mer: Svenska ishockeyförbundet: ”Det går inte att genomföra ett hockey-VM i Belarus nu”

Ämnen i artikeln

Belarus
Ishockey

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt