Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Hockeyförbundet: ”Klurigt med det mediala intresset”

Över en miljon tv-tittare såg JVM-semifinalen mellan Sverige och USA i januari. Det mediala intresset gör att det blir svårt för Svenska ishockeyförbundet att se juniorhockeyn främst som spelarutbildning.
Över en miljon tv-tittare såg JVM-semifinalen mellan Sverige och USA i januari. Det mediala intresset gör att det blir svårt för Svenska ishockeyförbundet att se juniorhockeyn främst som spelarutbildning. Foto: Andrea Cardin/Bildbyrån

Landslagen i handboll, fotboll och ishockey har alla synen att utbildning går före segrar i ungdomsåren. Samtidigt får flera ungdomsturneringar stor medial uppmärksamhet. 

– Det finns en risk att det blir för viktigt, säger ishockeyförbundets Anders Wahlström.

Trots att det ”bara” är en ungdomsturnering får JVM, en turnering för U20, stort genomslag och höga tittarsiffror varje år.

– Vi ser generellt att media gärna vill sända mer och mer ungdomsidrott. Det finns en risk i det och det är att det blir för viktigt. Och att spelarna ser det som ett slutmål snarare än ett steg på vägen. Det försöker vi verkligen prata med spelarna om, att kommer du inte med där så är det ingen katastrof, utan det finns andra vägar framåt, säger ishockeyns ungdomsansvarige Anders Wahlström.

När ungdomsidrott sänds på tv blir förbundets uppgift att förklara för spelarna att det viktigaste inte är att vara bäst som ungdomsspelare, menar han.

– Sedan är det klurigt med det mediala intresset, risken är att man investerar och forcerar träningsdos och träningsmängd för att peaka rent utvecklingsmässigt redan där. Men vi jobbar medvetet med spelarna och med deras föreningar om de bitarna, att det inte är då som de ska vara bäst.

Fram till JVM är det främsta målet för landslagen att utbilda spelare.

– Det är som en examen för vårt talangutvecklingsprogram, som egentligen börjar efter Tv-pucken. Vi har camper och läger som gör att man träffar ganska många spelare under resans gång. Egentligen är det inte förrän i U20 som vi uttalar oss att vi ska försöka vinna, säger Anders Wahlström.

– Det gäller att ha kloka och vuxna ledare och människor som har det långsiktiga målet för ögonen och ser till att man inte gasar på för hårt och för tidigt och vill vinna till varje pris. Spelarna ska vilja vinna varje match och varje turnering, vi ledare ska försöka jobba lite mer klokt och långsiktigt.

Synen på ungdomsverksamheten som utbildning i första hand har gällt länge hos landslagen, säger Wahlström. Samtidigt sänds även Tv-pucken, där distriktslag tävlar med pojkar under 15 år, på SVT. Förbundet har på senare år vidtagit åtgärder, som att begränsa antalet dagar för förberedelser, mot att turneringen blir för viktig, och vill betona att turneringen framför allt ska vara ”en rolig helg”.

– Det finns enskilda spelare och enskilda föräldrar som värderar Tv-pucken jättejättehögt. Vi gör allt vi kan för att dämpa den stressen och hetsen, säger Anders Wahlström.

Läs mer:

Därför byter handbollen ut hela EM-guldlaget till VM

Fotbollförbundet: ”Vi och Spanien är de som jobbar bredast på ungdomssidan”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.