Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-19 06:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/hockeyforbundet-staller-in-sasongen/

SPORT

Hockeyförbundet ställer in säsongen för SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan

Leksand spelar i SHL även nästa säsong.
Leksand spelar i SHL även nästa säsong. Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Hockeysäsongen är över.

Svenska ishockeyförbundet har beslutat att ställa in samtliga matcher.

Det innebär att inga svenska mästare kommer att koras varken på herr- eller damsidan.

Inte heller kommer några lag att flyttas upp eller ned inför nästa säsong.

– Att fatta ett sådant här beslut är inte roligt för mig och mina styrelsekollegor, men samtidigt var det helt nödvändigt i det läge som vi befinner oss, säger Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

I torsdags tog SHL-klubbarna beslutet att skjuta fram slutspelet tio dagar, samt att spela den sista grundseriematchen inför tomma läktare.

Dagen efter meddelade SHL att den 20 mars skulle det komma ett besked om planerna att starta slutspelet den 24 mars fortfarande gällde.

Men redan på lördagen kom beskedet att de hade hade kommit till slutsatsen att det inte längre var möjligt att hålla slutspelsdörren öppen.

De vände sig därför till Svenska Ishockeyförbundet, som formellt är de som tar sådana här beslut.

På söndagseftermiddagen meddelade Svenska Ishockeyförbundet att styrelsen hade beslutat att ställa in resten av hockeysäsongen, vilket innebär SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan, inklusive SM-slutspel och samtliga kvalspel.

Därmed blir det ingen mer hockey på svensk is den här säsongen.

Eftersom slutspelet inte kan spelas som planerat medger inte bestämmelserna att någon svensk mästare koras.

Luleå och HV71 vann SHL respektive SDHL, men seriesegern ger dem inte rätt att också bli svenska mästare.

Inget lag kommer heller att flyttas upp eller degraderas eftersom inga kval eller slutspel genomförts enligt bestämmelserna.

Med andra ord kommer samtliga lag som säsongen 2019/2020 tillhört SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan att tillhöra samma serier även kommande säsong.

Något som innebär att allsvenskans två bästa lag Björklöven och Modo förblir allsvenska lag, och SHL:s två bottenlag Leksand och Oskarshamn får fortsätta i SHL kommande säsong.

– Vi vet att det här är tufft på föreningsnivå, det finns klubbar som drömt om att ta SM-guld eller drömt om att ta steget upp en serie, men vi såg ingen annan utväg än att stoppa hockeysäsongen, säger Anders Larsson.

Fanns det några diskussioner om att utöka SHL med två lag, från 14 till 16, kommande säsong?

– I grund och botten är det vi i styrelsen som fastställer tävlings- och seriebestämmelser. Men det finns några större frågor som är tagna på vår förbundsstämma och en sådan fråga är att det ska vara 14 lag i SHL och 14 lag i hockeyallsvenskan.

– Därför var inte den frågan föremål för diskussion.

Svenska Ishockeyförbundet meddelade på söndagen att de till kommande säsong kommer att se över licenskraven, som bland annat innehåller klausuler om hur stort eget kapital klubbarna måste ha.

– Just nu har vi fokuserat väldigt mycket på myndigheternas rekommendationer, och också haft fokus på hälsan och säkerheten för våra spelare, ledare, funktionärer och publik, säger Anders Larsson.

– Men det är klart att en stor fråga i nästa steg blir de ekonomiska konsekvenserna. Ett inställt SM-slutspel, lag som har räknat med att kvala får inte göra det och så vidare kommer självklart få stora konsekvenser.

– I nuläget tror jag ingen kan överblicka var det innebär för hockeyn som helhet, och det var därför vi i styrelsen ville göra klart att vi kommer att titta över licensreglerna och hur de ska tillämpas. Vi har inget färdigt förslag eller någon lösning med frågan finns på agendan.

Ämnen i artikeln

Ishockey
Ishockey SHL

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt