Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 19:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/hockeyordforanden-om-kaoset-i-ettan-jag-forstar-att-klubbarna-forvantar-sig-ett-besked/

SPORT

Hockeyordföranden om kaoset i ettan: ”Jag förstår att klubbarna förväntar sig ett besked”

Anders Larsson, ordförande för Svenska ishockeyförbundet.
Anders Larsson, ordförande för Svenska ishockeyförbundet. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Bråken om tv-avtal och sändningsrättigheter i hockeyettan eskalerar. De som kan ta beslut är Svenska Ishockeyförbundet och klubbarna väntar sig få konkreta svar.

– Det är en rimlig förväntan, jag skulle gärna vilja ge dem det, säger Svenska Ishockeyförbundets styrelseordförande Anders Larsson till DN.

Karlskrona HK och Boden Hockey har valt att inte skriva under det tv-avtal som presenterats av ATG. Detta då de anser den ekonomiska ersättningen är alldeles för låg.

Under tisdagen kom beskedet att resterande 38 klubbar i serien inte kommer att spela bortamatcher mot de två klubbarna. Något som skapat en stor konflikt i hockeyettan.

– Jag vill ge uttryck för att vi befinner oss i ett bekymmersamt läge. Det finns motsättningar mellan både föreningar och ligaorganisationer, säger Anders Larsson.

För att ge klarhet i situationen måste man titta på Svenska Ishockeyförbundet (SIF:s) tävlingsbestämmelser. Om ett lag inte dyker upp till matchstart så ska felande lag straffas med en 0–5-förlust. I värsta fall kan laget uteslutas ur ligasystemet.

En annan tävlingsbestämmelse är att varje förening måste ingå i ett ligaförbund för att spela i SIF:s serier.

Ett beslut som Riksidrottsnämnden (RIN), RF:s ”högsta domstol”, i fjol tog ställning emot.

– De bara tog bort regeln och vi fick inte ens yttra oss. Vi följde deras beslut och reviderade bestämmelsen, säger Anders Larsson.

– Vi kunde konstatera att i starten av säsongen var alla föreningar med i ett ligaförbund och då valde vi att återinföra den.

Nu har RIN återigen ogiltigförklarat bestämmelsen.

– Det finns kriterier för att spela i serierna. Allt från krav på ekonomi, ungdomsverksamhet och arena till att ingå i ett ligaförbund, säger Anders Larsson.

– De har klara invändningar mot att ingå i ett ligaförbund och lämnade därför en rätt skarp skrivelse.

Som tidigare nämnts ska lag som inte dyker upp till matcher kunna uteslutas ur ligasystemet.

– Våra bestämmelser är ganska tydliga. I grund och botten har vi vårt regelverk.

Utöver bestämmelserna har hockeyettan ett sändningsavtal med ATG. Vilket är det som gör att klubbarna inte vill spela matcherna om de inte tv-sänds. De riskerar då böter.

– Det finns många scenarios som kommer att vara aktuella. Det är viktigt för oss att ta det ett steg i taget nu, säger Anders Larsson.

Alla 40 inblandade föreningar har nu nått status quo och inväntar beslut från SIF.

Klubbarna kommer fortsatt vägra spela bortamatcher mot Boden och Karlskrona. Samtidigt kommer de sistnämnda hävda sin rätt till vinster med 5-0 samt ekonomisk ersättning för uteblivna sändningsintäkter.

– I det här läget förstår jag att klubbarna förväntar sig ett besked från SIF. Nästa steg är ett möte med RF:s ordförande Björn Eriksson.

Ett möte som ska ske nästa vecka. Därför kan ett beslut komma att dröja.

– Jag känner väldigt stort ansvar att få klarhet i de här frågorna. Förhoppningsvis hittar vi en väg framåt så snabbt som möjligt, säger Anders Larsson.

– Det är viktigt att ta det lugnt när det är så mycket känslor i luften.

RIN har hänvisat till att bestämmelsen strider mot europakonventionen om mänskliga rättigheter samt allmänna avtalsenliga principer. Något som förbluffar Anders Larsson.

– Vilka är argumenten till att vi strider mot det här?

– Hur kommer det sig att RIN ska ge sig in i SIF:s tävlingsbestämmelser?

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson menar att mötet ska handla om att hjälpa SIF att förstå hur RIN resonerat, samt diskutera hur man kan gå framåt i frågan.

– RIN:s beslut är slutgiltigt. Vi kan inte göra något åt det och det är inte upp till mig att resonera i fall det är rätt eller fel. Det har aldrig hänt förut att någon ifrågasatt RIN:s beslut, säger Björn Eriksson.

– Du kan inte tvinga någon att ingå i en förening om det innebär ekonomisk uppoffring eller liknande. Det ingår i föreningsfriheten, det är det som RIN menar med att klubbarna har rätt i att inte ingå i ett avtal.

Efter mötet kan eventuellt ett förtydligande besked nå klubbarna.

Ämnen i artikeln

Ishockey

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt