Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 09:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/hockeyspelare-vittnar-om-sexuella-overgrepp/

Sport

Hockeyspelare vittnar om sexuella övergrepp

Daniel Carcillo är en av spelarna som vittnar om övergrepp som begicks när han var juniorspelare.
Daniel Carcillo är en av spelarna som vittnar om övergrepp som begicks när han var juniorspelare. Foto: TNS

Motbjudande vittnesmål om övergrepp skakar kanadensisk juniorishockey.

Två före detta spelare vittnar om att äldre spelare utsatt minderåriga för återkommande mobbning, fysiska och verbala och sexuella trakasserier, men också misshandel och sexuella övergrepp.

Nu stämmer de juniorligan Canadian Hockey League (CHL).

DN-TT Text

Det är den amerikanska sajten The Hockey News som har tagit del av en stämningsansökan innehållandes mycket allvarliga anklagelser. 

Rättegången inleddes i den kanadensiska staden Toronto på torsdagen efter att två före detta CHL-spelare, Daniel Carcillo och Garrett Taylor, uppgett att nykomlingar i lag som varit i åldrarna 15–17 år, rutinmässigt har blivit föremål för psykisk nedbrytning och olika former av fysiska och sexuella övergrepp. De som begått övergreppen ska enligt spelarna ha varit deras äldre lagkamrater, och flera tränare ska ha varit medvetna om vad som pågick.

Nu har Carcillo och Taylor stämt de tre kanadensiska juniorishockeyligorna Western League, Ontario League och Quebec League som alla går under paraplyorganisationen Canadian Hockey League.

Enligt Daniel Carcillo, 35, och Garrett Taylor, 29, ska de bland annat ha tvingats onanera inför sina lagkamrater och tränare och tvingats till att sexuellt trakassera andra spelare i laget. De påstår även att de har tvingats svälja saliv, urin, sperma och avföring från andra spelare och dessutom tvingats ha sex med djur.

Utöver detta uppger de att spelare fått tunga objekt fastbundna till sina könsorgan, som dessutom ska ha doppats i giftiga vätskor. De ska även ha fått föremål som hockeyklubbor och kvastar intryckta i sina anus.

Enligt anklagelserna ska spelare dessutom ha tvingats konsumera alkohol och droger.

Daniel Carcillo spelade fyra säsonger för Sarnia Sting och Mississauga IceDogs i Ontario Hockey League innan han blev proffs och bland annat vann Stanley Cup med Chicago Blackhawks säsongen 2012–2013. Sedan han avslutade karriären har han gjort sig känd som en frispråkig företrädare för spelares rättigheter och mentala hälsa.

Han uppger att han var föremål för ”nästan konstanta och upprepade övergrepp” när han spelade för Sarnia Sting mellan 2002 och 2003. Ingenting ska heller ha gjorts för att skydda honom eller de tolv andra nykomlingarna i laget, som också utsattes. Händelserna ska ha gjort honom permanent traumatiserad.

Garrett Taylor spelade två säsonger i Western League för Lethbridge Hurricanes och the Prince Albert Raiders men lade ner karriären 2011.

Taylor uppger att han har liknande erfarenheter från sin tid i Lethbridge Hurricanes från säsongen 2008–2009. Hans dåvarande tränare påstås ha känt till övergreppen utan att ha agerat.

Skandalen är den andra som på kort tid bryter ut inom den kanadensiska juniorhockeyn. På tisdagen rapporterade kanadensiska TSN att en äldre spelare i det framgångsrika laget Kitchener Rangers, som senare draftats till NHL, ska ha tvingat yngre lagkamrater att inta kokain. Klubben meddelade då att de blivit informerade om den påstådda händelsen först på måndagen, och att de ”ser väldigt allvarligt” på saken.

Ämnen i artikeln

Ishockey

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt