Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Hög beredskap inför kvällens fotbollsmatch

Polisen säger sig ha god beredskap inför kvällens möte mellan AIK och IFK Göteborg på Friends arena i Solna – vilket betraktas som en högriskmatch. Samtidigt utlyser Djurgårdens supporterklubb en minnesstund för 43-åringen. 

För tolv år sedan dog Tony Deogan på Södermalm efter ett supporterbråk inför en match mellan AIK och IFK Göteborg.

På söndagen dog en 43-årig man i Helsingborg när han misshandlades svårt inför att Djurgården och Helsingborg skulle mötas.

Inför måndagskvällens match i Solna är polisens beredskap hög. Totalt väntas 31.000 åskådare komma till Friends arena. Stockholmspolisen har en stor styrka i beredskap inför den slutsålda matchen som betraktas som ett högriskevenemang.

– Vi berättar aldrig hur stor den är i förväg, men vi kommer att ha en ordentlig styrka på plats för att hantera matchen, säger Stockholmspolisens presstalesman Kjell Lindgren.

Normalt sett har polisen både hundförare och ridande polis i beredskap, och det kommer sannolikt även att finnas i kväll.

Eftersom polisen beviljar tillstånd för offentliga tillställningar har man befogenhet att ställa in matchen om man befarar att situationen kommer att urarta, men vid 16-tiden på måndagen tydde allt på att den skulle bli av. 

– Lagstiftaren ställer ganska stora krav på att förbjuda någon att ha en allmän tillställning. I så fall måste vi på förhand kunna säga att det blir kaos, säger Kjell Lindgren.

Enligt polisen samlas IFK Göteborgs supporters vid Kornhamnstorg i Gamla Stan på eftermiddagen och tar sedan buss till arenan. AIK:s supportrar samlas vid 17-tiden vid Solnavägen i Gamla Råsunda och marscherar sedan efter spelarnas buss till planen.

Polisen räknar med att kvällens match blir lugnare än normalt.

– Vi tror att det som hände i går kan ha en dämpande effekt. Det brukar bli så när något riktigt allvarligt händer, säger Lars Byström, talesperson för Stockholmspolisen. 

Inne på arenan ansvarar arrangören för ordning och säkerhet, medan polisen huvudsakligen hanterar situationen utanför. En stor del av arbetet handlar om att slussa åskådarna till och från arenan på ett säkert sätt.

– Men vi kan även gå in och hjälpa arrangören på arenan om det behövs, säger Kjell Lindgren.

Inför matchen kommer polisen att diskutera säkerhetsarrangemangen tillsammans med klubbarna, arenaägaren och arrangören – i det här fallet AIK Fotboll.

AIK Fotbolls ordförande Johan Segui säger att man har situationen under kontroll.

– Allt tyder på att vi har allting under kontroll, men samtidigt visar det som hände i dag (på söndagen) att allt inte går att kontrollera i förhand, säger han.

Det fanns på söndagen inga planer på att stärka säkerheten ytterligare.

– Det är djupt tragiskt att en människa har fått sätta livet till, men det påverkar inte vårt säkerhetstänk över huvudtaget. Det är redan väldigt högt.

Djurgårdens supporterklubb Järnkaminerna ska hålla en ny minnesstund i kväll klockan 18 intill Stockholms Stadion för att sörja och hedra den döde supportern, skriver TT.

Under hela dagen har människor fortsatt strömma till Klocktornet för att skriva i den kondoleansbok som finns där.

Bland besökarna finns supportrar från olika klubbar, bland de som synts på plats finns AIK:s assisterande tränare Nebojsa Novakovic.

Förbundskaptenen Erik Hamrén och fotbollförbundets generalsekreterare Mikael Santoft hedrade den dödade supportern genom att hänga upp en landslagströja vid Stockholms Stadion.

– Det känns så onödigt, så tragiskt, säger Hamrén till kvällstidningarna.