Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Högerextremt parti försöker locka fotbollsfan

Tyska Bundesliga är känd som den fredliga ligan. Det har inte alltid varit så.

Bakom utvecklingen ligger ett hårt och målmedvetet arbete. Bundesliga har världens högsta publiksnitt och att hela familjer går på fotboll tillsammans är en självklarhet. Så var det inte för några decennier sedan då våldet ständigt var närvarande.

Bundesliga är ändå ingen idyll. Det finns matcher - som Dortmund mot Schalke, Hamburg mot Bremen - då stora polisuppbåd måste hålla fansen åtskilda för att förhindra livsfarliga kravaller. Det händer också att matcher måste avbrytas på grund av brinnande bengaler och för några år sedan stormades planen i slutskedet av en kvalmatch mellan Hertha Berlin och Düsseldorf.

Vissa klubbars så kallade ultragrupperingar är också ökända i hela landet. Det är också känt att det högerextrema partiet NPD försöker ta sig in på fotbollsläktarna och dra till sig fansen. Särskilt märkbart är det längre ned i seriesystemet ­ i andra- och tredjeligan.

När incidenterna hopade sig i slutet av förrförra säsongen tog DFL ­ den tyska fotbollsligan -initiativ till ett nytt tio-punktsprogram för att få stopp på våldet.

I det stora hela lyckas man. Varje klubb i första- och andraligan är skyldig att ha en fanansvarig och sammanlagt har de 36 klubbarna i de två serierna 91 anställda som arbetar heltid med att hålla kontakt med fansen och ha koll på vad som är på gång - särskilt inför resorna till bortamatcherna.

Fansen har också en stark ställning i klubbarna genom att vara medlemmar i föreningarna. I Tyskland gäller precis som i Sverige den så kallade 50 +1-regeln som säger att föreningarna måste ha majoriteten i de bolag som driver fotbollen på elitnivå.