Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Holmlund opererad i huvudet efter krasch på träning

Den svenska skidstjärnan Anna Holmlund ligger nedsövd på ett sjukhus i Italien sedan hon kraschat svårt under träning i Innichen.

Holmlunds slog i huvudet i fallet och läkarna opererade henne akut. Läget för den 29-åriga skicrossåkaren är fortfarande instabilt.

Det var på träningen inför tisdagens världscuptävlingar i skicross i italienska Innichen som olyckan inträffade.

Anna Holmlund tränade ensam och missade en dämpning i ett hopp, slog i huvudet och förlorade medvetandet.

Ett sjukvårdsteam tog hand om den 29-åriga svenskan på plats i backen och hon transporterades sedan i helikopter till traumacentrumet i Bolzano.

Där konstaterades det att Anna Holmlund ådragit sig blödningar i hjärnan och hon opererades omgående. Holmlund hålls tills vidare nedsövd på intensivvårdsavdelningen och hennes tillstånd beskrivs som instabilt.

Skicrossens sportchef Joar Båtelson var inte själv på plats i backen när olyckan inträffade, men har fått den beskriven för sig.

– Det var på en förhållandevis enkel del av banan olyckan inträffade, säger han på telefon till DN.

– Över en av rullarna som man dämpar så hamnade hon i obalans och landade lite fel och fick hugg på skidorna så att hon slog rakt ner i backen.

– Det var ett sådant där oturstillfälle, det var inget flyg och hon var ensam i situationen, säger Joar Båtelson.

Hur är stämningen bland de övriga svenskarna som ska tävla?

– Man blir påverkad självklart. Vi försöker ge full stöttning till de som har kval i morgon (tisdag). De är medvetna om situationen och är uppdaterade, men de kör enligt plan.

Har det varit tal om att inte tävla eller att tävlingen ställs in?

– Självklart när det är en allvarlig skada så påverkas alla, arrangörer och lag, men det är inga andra planer än att vi ska köra som det var tänkt.

Skicross är en tuff sport, vad gör ni för att skydda er?

– Det vi fokuserar på, förutom all skyddsutrustning som vi har, är att bygga säkrare banor. Man kan ha oturen att skada sig i all typ av utförsåkning, så det är väldigt svårt att peka på något speciellt.

Betecknas hennes läge fortfarande som instabilt?

– Hon är nedsövd och under bevakning. Det är de rutinerna man har vid den här typen av skador. Jag har inte fått någon uppdatering om att hon blivit sämre och jag räknar med mer information om hennes tillstånd på förmiddagen i morgon, säger Joar Båtelson.

Anna Holmlund har haft en mängd svåra knäskador under sin karriär, men har lyckats ta sig tillbaka till världstoppen i den tuffa och mycket speciella grenen av utförsåkning som skicross är.

Holmlund är Sveriges främsta skicrossåkare. Hon tog brons i OS i Sotji 2014 och vann den totala världscupen förra säsongen. Just nu ligger hon trea i världscupen.

Skicross är en tävlingsform där fyra åkare kör mot varandra i en bana som innehåller en mängd gupp och svåra kurvor. Och det är också en tävlingsform som drabbats av svåra olyckor tidigare.

I mars 2012 omkom den kanadensiske åkaren Nick Zoricic sedan han kraschat under tävlingar i schweiziska Grundelwald.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.