Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Hon är bäst i världen på att åka långt

Britta Johansson Norgren leder långloppscupen och har vunnit flera långlopp den här säsongen, bland annat Marcialonga i Italien. Nu jagar hon sin första seger i Vasaloppet.
Britta Johansson Norgren leder långloppscupen och har vunnit flera långlopp den här säsongen, bland annat Marcialonga i Italien. Nu jagar hon sin första seger i Vasaloppet. Foto: Newspower TT

På några år har hon gått från en landslagsåkare i skymundan – till världens bästa långloppsåkare.

Britta Johansson Norgrens förvandling imponerar.

På söndagen stakar stjärnan för seger i Vasaloppet.

Ja, som en av få damåkare stakar Britta Johansson Norgren de samtliga nio milen mellan Sälen och Mora på söndagen.

Sommarens beslut att helt satsa på stakåkning, och köra utan fästvalla, har gjort den snart 33-åriga skidåkaren till världens bästa långloppsåkare.

Av sju tävlingar i långloppscupen Ski Classics har Johansson Norgren vunnit fem i vinter. Förra helgen laddade hon upp med seger i Tjejvasan – och nu ska två raka andraplatser i Vasaloppet förvandlas till karriärens första seger i klassikern.

– Nu är det kanske tio tjejer som kommer köra så här i Vasaloppet, men jag var en av de första att verkligen satsa på stakåkningen fullt ut, förklarar Britta Johansson Norgren vinterns framgångar.

– Att välja att bara staka var ett väldigt svårt beslut. Men om jag ser tillbaka på min karriär, även som världscupåkare, har stakningen alltid varit en av mina styrkor. Då var det här en chans att få utnyttja det.

Förvandlingen från landslagsåkare till totalledare i långloppscirkusen har gått fort.

I elva år tävlade Johansson Norgren i den blågula dressen. Svenskan slog igenom i OS 2006, har tagit två VM-medaljer i stafett (2009 och 2011) och har även nått stafettframgångar i världscupen.

Men några individuella pallplatser blev det aldrig – förrän hon tog klivet över till långlopp.

– När jag åkte i världscupen hade jag kanske tankar på att någon gång åka Vasaloppet, men jag hade nog inte riktigt kunnat se mig själv i den här satsningen, säger hon.

Efter att ha fött en dotter 2011 var Johansson Norgren tillbaka i de stora mästerskapen 2014. I OS i Sotji blev det en 39:e plats i skiathlon och 14:e plats i sprint. Men väl hemma från Ryssland kände hon att hon hade mer att ge.

– Efter OS åkte jag Vasaloppet och Årefjällsloppet och då gick det ju väldigt bra (tvåa respektive trea), utan att jag egentligen hade gjort så mycket satsning mot de loppen, berättar Johansson Norgren.

– Då väcktes intresset. Det här var något som passade mig. Sen tyckte jag att det var väldigt roligt också.

Succén 2014 räckte till en tolfteplats i långloppscupen. Året därpå tog hon sin första seger i 46 kilometer långa König Ludwig Lauf i Tyskland och blev totaltrea. Och nu toppar svenskan, som tillhör svenska långloppsteamet Lager 157, alltså totalställningen.

Britta Johansson Norgren, bäst i världen på att åka långt. Hur låter det?

– Det låter ju helt otroligt. Det är jättehäftigt att få vara med om det här.

– Men när man är mitt uppe i det är det alltid nästa tävling som gäller. Det är nog först i vår som jag kommer kunna njuta.

Än mer kommer hon njuta om hon vinner Vasaloppet på söndagen.

– Ja, det har ju varit mitt stora mål. Vasaloppet är lite som vårt VM, det är längst och störst.

Varför passar långlopp dig?

– Jag tror att jag får ut min styrka väldigt mycket i långlopp, säger Johansson Norgren som, kanske något motsägelsefullt, nådde sina främsta individuella världscupresultat i sprint.

– För mig har de ytterligheterna fungerat väldigt bra. Precis som i sprint måste du ju ha ganska många explosiva egenskaper för att kunna vinna långlopp. Det kan bli spurter och ofta avgörs loppen i ryck.

Den mentala prövningen är också en del av tjusningen.

– Jag gillar att kämpa hela vägen. Det är en väldigt speciell och skön känsla att gå i mål i de här loppen.

I år har Vasaloppsarrangörena dessutom underlättat för damerna vid målgången.

Elitdamerna får egna spår på upploppet så att de ska kunna spurta utan herrar i vägen. En annan nyhet för året är att damerna för första gången har lika många spurtpris som herrarna.

– Jag tycker att det är väldigt roligt att Vasaloppet är så engagerade på damsidan, säger Britta Johansson Norgren.

– De här ändringarna visar att damklassen inte bara är något som är med utan att den också är viktig.

Fakta. Succé för Johansson Norgren

Britta Johansson Norgren leder långloppscupen Ski Classics. Så har det gått i vinter:

 1. Långloppscupens prolog (15 km i Italien) 3:a
 2. La Sgambeda (24 km i Italien) 1:a
 3. Jizerska Padesatka (50 km i Tjeckien) 1:a
 4. La Diagonela (50 km i Schweiz) 1:a
 5. Marcialonga (70 km i Italien) 1:a
 6. Kaiser Maiximilan Lauf (65 km i Österrike) 4:a
 7. Toblach-Cortina (30 km i Italien) 1:a
 8. Tjejvasan (30 km, ingår ej i långloppscupen) 1:a
Långloppscupen. Damer
 1. Britta Johansson Norgren 1 140
 2. Katerina Smutna, Österrike 950
 3. Seraina Boner, Schweiz 900
5 tunga namn på herrsidan

Foto: Ulf Palm / TT

Petter Eliassen Norge. 30-åringen som vann Vasaloppet i fjol leder långloppscupen och går för säsongens fjärde seger i Ski Classics-cirkusen.

Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix

Daniel Richardsson Sverige. Sveriges stora hopp sedan Johan Olsson tvingats lämna återbud på grund av skada. Tvingades bryta Vasaloppet i fjol, men har varit fyra (2012).

Foto: Mario Facchini

Tord Asle Gjerdalen Norge. Tvåan i långloppscupen har vunnit 70-kilometersloppet Marcialonga två år i rad. I Vasaloppet har han som bäst en sjätteplats (2015).

Foto: Heikki Saukkomaa

Dario Cologna Schweiz. Den trefaldiga OS-guldmedaljören gör Vasaloppsdebut. Har haft ett en relativt svag vinter – men blir ett av de största namnen mellan Sälen och Mora.

Foto: Ulf Palm / TT

Anders Aukland Norge. 2015 års Vasaloppstvåa vann klassikern redan 2004 – och har därefter sju topp-sju-placeringar. Ligger sjua i långloppscupen. Brorsan Jörgen är bara 25:a.

Mer om Vasaloppet

Vasaloppet i rekordfart – nio mil på 90 sekunder
Har du funderat på att åka Vasaloppet men inte kommit till skott. Här får du chansen att uppleva de nio milen mellan Sälen och Mora – i rekordfart.