Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Hon har 51 hästar hemma

”Att köra travlopp är pricken över i när man tränar hästar”, tycker Kajsa Frick, här med hästen Ginger Lynn.
”Att köra travlopp är pricken över i när man tränar hästar”, tycker Kajsa Frick, här med hästen Ginger Lynn. Foto: Hans Kronbrink

Att vara travtränare och kusk är att välja en livsstil där långa arbetsdagar och långa resor gäller både vardag och helg. Rättvikstjejen Kajsa Frick har lyckats slå sig in i den mansdominerade travsporten och har nu 51 hästar i stallet.

En tävlingskväll på Solvalla i början av mars. Nollgradigt och lite vind som biter i kinderna. Det är långt från den varma Elitloppsstämningen i slutet av maj, den helg om året då travsporten framstår som mer glamorös än vad den i själva verket är.

Travtränaren och kusken Kajsa Frick har kommit ned till Solvalla från Rättvik med två hästar. Hon startade nerresan vid 13-tiden och anlände strax före 17.

– Fast då stannade jag på vägen och tog travtränarlunch på en Statoilmack. Kaffe och macka, säger hon och skrattar.

Travtränaryrket är egentligen inget yrke i vanlig mening. Det är ett livsval, en livsstil, så långt ifrån 9–17 på ett kontor man kan tänka sig. Det står 51 hästar i hennes träningsstall som dagligen ska skötas och tränas, även tävlingsdagar. Efter loppen på Solvalla börjar hemresan till Rättvik vid 22-tiden. Nästan fyra timmar i bil igen innan hon kan få komma hem till sängen för några timmars sömn.

– Jag vill inte ens tänka på hur många timmar jag jobbar i veckan. Jag försöker att hålla mig ifrån stallet någon dag under helgen, men jag kan ofta inte låta bli att åka dit ändå. Jag vill se att allt är ok, det är ju ändå levande varelser jag jobbar med, säger hon med ett leende, något som ofta lyser upp hennes ansikte.

I Kajsas fall har det ändå aldrig funnits några alternativ till livet med hästarna. Hon är född in i branschen som dotter till travtränare Leif Witasp och systerdotter till en annan travtränare, Jim Frick.

– Pappa är den som har lärt mig det mesta om travtränarjobbet. Jag kände ganska tidigt att det var det här jag också ville syssla med. Att få hålla på med hästar och följa deras utveckling från det man kör in dem tills de börjar starta är enormt spännande.

– Men jag gick ändå gymnasiet på ekonomisk linje innan det blev trav för hela slanten.

Och efter att ha jobbat hos pappa åtta nio år valde hon att bli sin egen för drygt tio år sedan.

Du är en av ganska få kvinnliga svenska travtränare och även kusk. Hur uppfattades du i början?

– I början, innan jag fick respekt med mig, hände det ju att jag blev lite tufft bemött i loppen.

I dag är Kajsa ett etablerat namn i trav-Sverige. Förra året tog hon 43 segrar och körde in strax under tre miljoner till stallet i Rättvik.

– Min roligaste seger var med Evasion Boko, min bästa häst. Hon vann Stochampionatets Consolation på Axevalla i somras. Det var en skön revansch för att vi inte lyckades kvala in till själva Stochampionatet.

I Rättvik har Kajsa tillgång till motionsslingor, rakbana och backar för träningen. Hon har en handfull anställda och hennes sambo Dan Hjelm, tidigare bandystjärna med bland annat 19 A-landskamper på meritlistan, sköter en del administrativa sysslor kring tränarrörelsen.

Bland de 51 hästar hon tränar finns några som hon själv har fött upp. Hemma på gården står 17-åriga Barbaras Courage som Kajsa köpte och tränade och behöll för avel.

– Hon ligger mig varmt om hjärtat, hon sprang in 800.000 kronor och gjorde alltid sitt bästa.

En av hästarna hon har med till Solvalla den här onsdagen är en treårig dotter till Barbaras Courage. Hon blir femma i sitt lopp och Kajsas andra uppsittning blir fyra. Ingen succékväll, men Kajsa kan åka hem med några tusenlappar på kontot i alla fall.

Vad har du för mål med travtränaryrket?

– Att få det att gå runt. Det går bra nu, jag har aldrig haft så många hästar i träning tidigare, det är i alla fall ett mått på att jag gör något rätt. Men alla som är i den här branschen vet att det kan svänga ganska fort.

Vad har du för drömmar?

– Samma som de flesta som sysslar med trav. Att få fram en häst som kan vara med och slåss i, och kanske vinna, något av de klassiska loppen, Kriteriet, Derbyt eller rent av Elitloppet.

Har du något sådant hopp i stallet nu?

– Jag har en treårig, ostartad hingst som hittills gjort allt rätt i träningen, Baron Norrgård. Han känns som lite extra. Men det ska bevisas i lopp också.

Fakta. Kajsa Frick

Gratuleras till: Fyller 40 år den 11 mars.

Gör: Travtränare och kusk.

Bor: Rättvik, Dalarna.

Familj: Sambo Dan Hjelm, två bonusbarn, samt hunden Eddy.

Bästa häst hon sett: Varenne, dubbel Elitloppsvinnare.

Bästa häst hon kört själv: Pappas Turbo Sund.

Intressen: ”Finns knappt tid för annat än hästar, men jag gillar att resa och se nya länder när jag kan.”

Så firas födelsedagen: ”Vi åker till Sri Lanka i tio dagar. Där har jag aldrig varit.”