Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-22 11:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/hon-rider-16-mil-i-jakten-pa-en-em-medalj/

Sport

Hon rider 16 mil i jakten på en EM-medalj

Josefin Blom Lugn, en av fyra svenska ryttare i EM i distansritt, vattnar Chaman under ett träningspass. Foto: Privat

Hon skulle kunna tjäna stora pengar genom att tävla i arabvärlden. Men Josefin Blom Lugn, 26 år, tycker inte om deras behandling av hästar.

– De har ett slit och släng-tänk och rider ofta över hästens förmåga, säger Blom Lugn inför lördagens EM i distansritt över 16 mil i England. 

Hon får ett litet bidrag från förbundet, har några sponsorer och lyckades få ihop en slant tack vare insamlingar på Swish och Facebook. 

– Men det mesta betalar man ur egen ficka, konstaterar Josefin Blom Lugn. 

På vägen till EM i Euston Park, drygt tio mil nordost om London, måste ryttare och hästar bland annat åka en färja som kostar 14.000 kronor för ryttare och häst, där har mycket av pengarna försvunnit.

De stora pengarna finns i arabvärlden.

– Man får ju mycket pengar om man åker dit och tävlar, man kan få pengar utan att ens placera sig, det är väl det som tilltalat många. 

Det svenska förbundet förbjuder svenska ryttare från att tävla i länder som Förenade arabemiraten och Qatar.

– I arabländerna har man mycket pengar att erbjuda de som åker dit och tävlar. Det vore ju tacksamt att någon gång få något tillbaka men där sätter det etiska stopp för mig också. Jag kan inte åka till arabvärlden, jag kan inte stå för det helt enkelt. Vi får kämpa och jobba med vanliga jobb, säger Blom Lugn som arbetar med barn och ungdomar i Svenska kyrkan. 

Länderna i den så kallade grupp 7, där Förenade arabemiraten och Qatar ingår, får ofta kritik för sin djurhållning. 

– I Sverige är vi mån om våra hästar men i de länder där det inte är så har man stall med i vissa fall hundratals hästar.

Internationella ridsportförbundet arbetar för att ryttare måste rida med en häst som de hunnit lära känna ordentligt.

– Du kan inte bara välja en häst och sedan sticka ut och rida.

Samtidigt finns det de som inte anser att det internationella förbundet gör tillräckligt. 

Inför VM i USA 2018 skrev tyska landslagsveterinärer ett öppet brev till förbundet, de vill se åtgärder för att få ned hastigheterna på loppen, minimera dödsfall och stärka antidopingarbetet.

”Vi är seriöst oroade för hästarnas välmående och tvivlar på att det kommer att vara i fokus under tävlingarna”, skrev de tyska landslagsveterinärerna.

Tävlingen blev ett fiasko och slutfördes aldrig och en häst avlivades efter loppet. 

– Det var inte roligt. Och inte så bra att lägga VM under den årstid när det kan vara orkaner och sånt.

De senaste åren har ett flertal hästar, enligt tidningen Hippson, avlidit i samband med tävlingar i Förenade arabemiraten.

I ett pressmeddelande krävde Internationella ridförbundets generalsekreterare Sabrina Ibáñez åtgärder för att komma tillrätta med problemen.

– Vi anser att de benbrott vi sett hos hästar i Förenade Arabemiraten med största sannolikhet orsakas av överträning och tidigare skador, som inte har getts tid att läka, sa Ibáñez.

Men Josefin Blom Lugn är inte orolig inför lördagens EM-start.

– Det är sällan det händer saker med svenska hästar eller i Europa. Vi har med oss ett bra säkerhetstänk och tänker fullfölja på hästarnas villkor.

Josefins häst Chaman, som ägs av pappa Henrik, har gått tre 16-milslopp tidigare. 

– Chaman är en väldigt ärlig häst och ställer upp för sin ryttare. Han är stark och uthållig, det är hans bästa egenskaper. Han kan bli lite taggad, som ryttare måste jag hålla lagom taggad. Det är extremt många vattenpassager, man måste vada genom vattendrag tillsammans med hästen. Vi har varit och badat med Chaman, han gillar att bada och vi får hoppas att han gör det nu också.

Distansritten beräknas ta runt tio timmar och det är veterinärbesiktning efter varje delslinga, det är också obligatorisk vila på 40 eller 50 minuter mellan slingorna.

– Då ska både hästen och ryttaren äta, dricka och vila. 

Vägen till Euston Park gick från Rånäs utanför Norrtälje i söndags via Tyskland, Nederländerna och nattfärjan till England dit Josefin och Chaman kom i onsdags morse.

EM blir hennes första stora mästerskap.

– Man har ju mycket gratis om man tävlat på länge men jag hoppas det ska gå bra. 

För två år sedan tog Emma Svanäng och Anneli Ohlén, båda är med i laget nu också, brons tillsammans med Sara Henriksson och Lena Eriksson på EM i Belgien.

– Det vore ju fantastiskt om vi kunde ta medalj nu också.

Läs mer: Fem döda distanshästar på tre månader: ”En vinna till varje pris-mentalitet”