Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 07:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/hon-stoppas-av-konsregler-pa-400-meter-far-springa-200/

Sport

Hon stoppas av könsregler på 400 meter – får springa 200

Aminatou Seyni. Foto: Martin Meissner/AP

Löparen Aminatou Seyni hade haft medaljchans på 400 meter men får inte ställa upp i den grenen på grund av friidrottens nya könsregler. Det berättar hon för Aftonbladet.

I stället springer hon 200 meter.

Eftersom de regler som stoppar kvinnor med så kallade intersexvariationer att delta i damklassen bara gäller för löpning mellan 400 meter och 1.500 meter, är Nigers Aminatou Seyni fri att delta på 200 meter, men inte den dubbla distansen.

22-åringen sprang 400 meter på 49,19 på Lausannes Diamond League-gala den 5 juli, den tredje bästa tiden i världen i år, men har inte gjort fler lopp. Könsreglerna började gälla den 8 maj.

För Aftonbladet bekräftar hon att det är de nya reglerna som stoppat henne.

– Ja, jag hindrades att springa 400 meter. Jag kan inte säga att jag inte bryr mig, men nu försöker jag fokusera på 200 meter, säger hon till tidningen efter sitt försöksheat på 200, som hon vann på nya nationsrekordet 22,58.

Sydafrikanskan Caster Semenya har varit centralfiguren i diskussionen om reglerna, som tidigare handlade om vad som kallades för hyperandrogeni, förhöjda testosteronvärden hos kvinnor. De reglerna underkändes av Idrottens skiljedomstol, Cas.

De regler som nu trätt i kraft berör personer med DSD (differences in sex development), som har den vanligtvis manliga kromosomuppsättningen XY, istället för den kvinnliga XX, men av olika medfödda anledningar inte har utvecklats som vanliga män trots sin Y-kromosom. 

– De här individerna är ändå kvinnor, och det betyder att de har någonting som gör att de skiljer sig från normala män. Det beror på vilket tillstånd de har, man kan till exempel vara olika känslig för testosteronet, har Angelica Hirschberg, professor på Karolinska institutet som jobbar med regelverket åt IAAF, tidigare sagt till DN.

Kvinnorna som underkänns enligt regelverket måste medicinera eller operera sig för att sänka sina testosteronvärden om de vill tävla i medeldistanslöpning.

800-metermästarinnan Caster Semenya har överklagat reglerna till Schweiz högsta domstol.

– Jag tränar fortfarande för 400 meter, planen är att springa det i Tokyo 2020. Vi kommer lösa det här problemet innan spelen börjar tillsammans med IAAF. Nigers president hjälper mig att göra det, säger Aminatou Seyni.

Läs mer: Tidigare kritikern: ”Caster Semenya har lärt oss väldigt mycket”