Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 20:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/hoppet-lever-for-sverige-i-overraskningarnas-em/

Sport

Hoppet lever för Sverige i överraskningarnas EM

Sverige deppar efter förlusten mot Slovenien, men Jesper Nielsen, tvåa från höger, försöker se framåt och tycker att det finns hopp. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Besvikelsen var stor i svensklägret efter EM-förlusten mot Slovenien, 21–19, men Jesper Nielsen försökte se framåt.

– Vi har förlorat matcher tidigt i mästerskapet förut, sade försvarsjätten.

Europamästerskapet har bjudit flera överraskande resultat hittills. Frankrikes andra raka förlust, nu mot Norge med 28–26, innebar att världsnationen för första gången är utslaget ur ett EM redan efter gruppspelet. 

Sverige hade chansen att med en seger mot Slovenien få med sig två poäng till andraronden i Malmö, där man dessutom slipper Frankrike, och skaffa sig ett utmärkt läge för att nå semifinalspelet i Stockholm.

Förlusten mot Ljubomir Vranjes Slovenien innebär att det betydligt svårare ut.

– Det är bara att bita i det sura äpplet och gå ut mot Polen på tisdag och ta två poäng, sade Jesper Nielsen och poängterade att om man ska ha en förlust i turneringen är det bättre att den kommer tidigt.

Han konstaterade samtidigt att det är positivt att Frankrike, som Sverige alltid haft svårt mot, inte finns kvar i turneringen och att Danmark, kan komma till andraronden med noll poäng. De regerande världs- och OS-mästarna föll överraskande i öppningsmatchen mot Island.

– Matcherna i de andra grupperna har onekligen varit speciella. Om lag som Portugal och Island kommer till Malmö med två poäng, då känns det hoppfullt för oss. Det är en lång turnering, sade Nielsen.

Det svenska laget tränar på måndagen och börjar förberedelserna inför tisdagens avslutande gruppspelsmatch mot Polen, som har två raka förluster och ser ut som gruppens svagaste lag.

Frågan är om Sverige kommer att kunna ställa upp med Albin Lagergren, som inte spelade mot Slovenien på grund av sin fotskada. Utan Lagergren saknar Sverige en vänsterhänt niometersskytt och det var tydligt att det hade behövts för att dyrka upp ett tätt spelande slovenskt försvar.

– Det är klart att han saknades, men det är ingen anledning till att vi inte vinner, sade Lukas Nilsson, som satte två mål mot Slovenien.

Han försökte se positivt på fortsättningen.

– Det är en öppen turnering. Vi kommer att göra allt för att få tillbaka vårt anfallsspel och då kommer det att gå bra, sade Nilsson.

Han ville inte spekulera i vad det betyder att Frankrike är borta ur turneringen.

– Jag är inte där än. Jag måste smälta den här förlusten först. Sedan kan man börja kolla lite framåt, sade Nilsson.

Kim Ekdahl Du Rietz menade att Sverige led av att inte ha Albin Lagergren på planen.

– Med en högerhänt på högernio är det många varianter som du inte kan spela och det blir mycket ”hackat”, sade han och såg inte lika positivt på framtiden.

– Det hade varit nice med två poäng. Nu ser det svårt ut, sade Ekdahl Du Rietz.