Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 21:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/hopplost-utgangslage-mardromstart-for-hallagard/

Sport

Hopplöst utgångsläge efter förlusten mot Montenegro

Bella Gulldén deppar efter förlusten.
Bella Gulldén deppar efter förlusten. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

NANTES. Förlusten mot Montenegro (28–30) ger Sverige ett hopplöst utgångsläge i handbolls-EM. Nu måste både Frankrike och Ryssland besegras för att Sverige ska ha en chans att ta sig till finalrundan i Paris.

Lars Grimlund
Rätta artikel

Det blev inget spel för Sabina Jacobsen i den viktiga matchen mot Montenegro.

Ljumskskadan som tvingade henne att gå av mot Polen besvärade henne allt för mycket. 

I all hast kallade förbundskapten Henrik Signell in 29-åriga Elin Hallagård, mittnian från Sävehof, en spelare som Signell själv tränat i Sävehof och som har fem SM-guld på meritlistan.

Som landslagsspelare är hon i stort sett oprövad, hon spelade fem landskamper under hösten 2011 när Per Johansson var förbundskapten för det svenska landslaget.

Läs mer: Hallagård kallades till Frankrike mitt i bullbaket

Hallagård flögs in i utbyte mot Mathilda Lundström och kom till Nantes bara timmarna före matchen mot Montenegro.

Men det blev ingen flygande start. Hallagård fick, något oväntat, förtroendet från start i försvaret bredvid Anna Lagerquist och Isabelle Gulldén. 

Efter fem minuter drog hon på sig en utvisning, när hon kom in igen hängde hon med upp i anfallet och avslutade med att skjuta utanför. I andra halvlek blev hon utvisad igen och efter 18 minuter i andra halvlek kom tredje utvisningen och det var slutspelat för Hallagård.

Men det var knappast Hallagårds insats som gjorde att Sverige halkade efter från start. Hela försvaret sviktade och efter 15 minuter hade Montenegro skaffat sig ledningen med 10–5.

Vid 12–7 bytte Signell ut Filippa Idéhn och satte in Johanna Bundsen i målet, men hon fick en svår start och tvingades plocka ut ett par eleganta lobbar ur nät det första hon gjorde.

– Vi släppte till för mycket på kanterna och de var säkra och satte bollarna, målvakterna tog inte heller lika mycket som tidigare, säger Nathalie Hagman.

I andra halvlek var Sverige hyggligt på gång och knappade in till 19–22, men när de svarta eleganterna lekte in 25–19 på en kontring med bara 13 minuter kvar att spela var saken klar.

Nathalie Hagman var trots förlusten något av en optimist.

– Det är inte kört. Vi har en ny match på lördag, konstaterar Hagman.

Som om förlusten i sig inte var nog, i slutet av matchen bars Daniela Gustin av plan med en benskada.

Lagen spelade mot varandra som uppladdning inför EM och då vann Montenegro båda matcherna.

Det blev aldrig tredje gången gillt för Henrik Signell i matchen i matchen mot Montenegros förbundskapten Per Johansson.

På lördag väntar favorittippade Frankrike. Allison Pineau, utsedd till världens bästa redan 2009, har bra koll på de svenska spelarna.

– Vi spelade bland annat mot dem i VM i fjol och 2015. Jag tror att det kommer att bli en tuff match. De har inte slagit oss under de senaste åren, men man vet aldrig.

29-åriga Pineau, som fått avlösning på nio meter av artister som Estelle Nze Minko och Grace Zaadi, får frågan om Frankrike kan spela bättre än vad man gjorde framför allt i första halvlek av matchen mot Danmark.

– Man kan alltid spela bättre, säger Pineau och det låter onekligen som ett hot.

Läs mer: Se upp Sverige – nu laddar hon om