Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 21:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/hornor-fallde-hammarby/

Sport

Hörnor fällde Hammarby

Toumas Määttä får en kram av Mattias Hammarström som tack för passningen till Edsbyns 1–0-mål.
Toumas Määttä får en kram av Mattias Hammarström som tack för passningen till Edsbyns 1–0-mål. Foto: Kenta Jönsson

Hammarby åkte på säsongens första förlust när dubbla svenska mästarna Edsbyn satte tre hörnor och vann med 6–4 (2–1) inför 1.832 åskådare på Zinkensdamm.

– Bollen studsade rätt, konstaterar matchvinnaren Mattias Hammarström.

Lars Grimlund
Rätta artikel

Det blev en händelserik inledning i duggregnet där målvakterna Patrik Hedberg och Anders Svensson tvingades till ett flertal fina räddningar.

Efter 20 minuter stod det fortfarande 0–0 men det kunde lika gärna ha varit 2–2, eller 3–3, målchanserna avlöste varandra.

Nollorna höll i 25 minuter. 

Ett elegant Edsbynanfall avslutas med att Mattias Hammarström får bollen serverad av Toumas Määttä innanför straffområdet och med ett distinkt skott sätter den rutinerade 33-åringen bollen bakom Hedberg.

Efter 42 minuter kommer kvitteringen. Jesper Jonsson, som tillsammans med Christoffer Fagerström ligger och fiskar, rinner igenom efter ett perfekt utkast av Patrik Hedberg och kan placera in 1–1 bakom Anders Svensson.

Med fem sekunder kvar av första halvlek slår Edsbyn till igen när Hammarström sätter bollen i nät efter en hörna av Hasse Andersson.

Oscar Wikblads 3–1-mål, ett tungt distansskott, sätter hemmalaget under hård press.

– Tryck till den djävulen, skriker en äldre herre på läktaren.

Men det är Edsbyn som trycker till Bajen. 

Mattias Hammarström slår till för tredje gången när han prickar rätt till 4–1 efter en hörna efter 67 minuter.

Matchen är avgjord.

– Vi får några hörnmål som är viktiga för matchen, konstaterar Hammarström. Men vi släppte till lite för mycket bakåt på slutet.

Edsbyn, som är regerande mästare efter att ha vunnit SM-finalen med 4–0 mot Sandviken, är inte topptippade den här säsongen. 

Daniel Liw har slutat men det finns fortfarande massor av spelare med klass, inte minst 42-årige målvakten Anders Svensson som svarade för ett flertal svettiga räddningar.

Hammarby inledde försäsongen med två segrar mot Edsbyn. I Svenska cupen blev det uddamålsseger, träningsmatchen i Edsbyn slutade med en klar 5–0-seger.

Men ska man döma av lördagens tillställning är det allt för tidigt att räkna bort de regerande mästarna.

Med åtta plusgrader och duggregn är det inte lätt att få till en spegelblank is. Bollen studsade stundtals lite som den ville men det är trots allt ett imponerande arbete Johan Strömberg med personal gör på Zinkensdamms IP.

– Men det var hoppigt och knottrigt, säger Hammarström. Det gick att spela i fem-tio minuter i början av halvlekarna, sedan blev det svårare att veta vart bollen skulle ta vägen.