Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 16:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/hotellskandal-i-vm-det-var-kloakstank/

Sport

Hotellskandal i VM: ”Det var kloakstank”

Löparstjärnan Karsten Warholm och hela norska VM-truppen har lämnat det hotell i Doha, som svenska deltagarna väljer att bo kvar på. Foto: Jessica Gow/TT

Norge har redan checkat ut. Men den svenska friidrottstruppen stannar kvar på det kritiserade VM-hotellet i Doha, trots ”kloakstank” och ”extremt ohygieniska” rum.

– Det står att det är fyra stjärnor. Men jag hade satt två, säger Sveriges förbundskapten Karin Torneklint.

TT Text

Norge lämnade hotellet bara några timmar efter att man checkat in. Ledare och aktiva gjorde bedömningen att rumstandarden var klart undermålig och rummen så ohygieniska att aktiva riskerade att bli sjuka.

– När vi var på besök här inför VM blev vi visade helt andra rum, med en helt annan standard. Nu fick vi mycket sämre rum, som är väldigt ohygieniska. Det stank kloak, fanns mygg i badrummet och var dålig luft. Utövarna kände direkt att vi inte kunde vara kvar. Och då drog vi, säger toppidrottschefen Erlend Slokvik till Expressen.

Norge kommer att kräva VM-arrangören på ersättning.

– VM-arrangören ska stå för gratis boende för de aktiva. Det blir några hundra tusen som vi inte får tillbaka, men det är en kostnad vi får ta. Vi ska prestera optimalt och det är ingen tvekan om att detta skulle ha påverkat prestationen.

Sveriges förbundskapten Karin Torneklint medger att Ezdan Hotels standard är långt under det förväntade.

– Man hade nog en förväntan om att det skulle vara mer av ett lyxhotell. Det står att det är fyra stjärnor men jag hade satt två, sett till standarden, säger Karin Torneklint till TT. Vi brukar ha tur och få det vi önskar men det hade vi inte nu.

Trots det verkar det inte vara aktuellt att byta hotell för svensk del. Däremot har flera i truppen bytt rum.

– Några rum var verkligen dåliga, de har vi bytt. Och så är det något mer som vi jobbar på att få byta.

Erlend Slokvik säger till Expressen att den svenska truppen borde flytta.

– Det är bara att försöka få fram pengarna och lösa det. Det är pengar som man får igen sedan, eftersom IAAF (internationella friidrottsförbundet) måste lösa det här. För oss var det solklart: Ska man prestera på VM så kan man inte bo där.

Läs mer: Publikfiasko hotar VM – unga ska fylla läktarna