Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-19 22:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/hyllningen-till-seger-infor-rekordmatchen-den-basta-kapten-jag-nagonsin-haft/

SPORT

Hyllningen till Seger inför rekordmatchen: ”Den bästa kapten jag någonsin haft”

Sofia Jakobsson, till höger, har spelat med Caroline Seger i landslaget i tio år. ”Hon är den bästa kaptenen jag någonsin haft”, säger anfallaren inför veteranens 214:e landskamp.
Sofia Jakobsson, till höger, har spelat med Caroline Seger i landslaget i tio år. ”Hon är den bästa kaptenen jag någonsin haft”, säger anfallaren inför veteranens 214:e landskamp. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Hur når man 214 landskamper?

När fotbollslandslagets trotjänare Caroline Seger på torsdagen tangerar både det svenska rekordet och Europarekordet har lagkamrater och ledare svaret:

– Det finns ju en anledning och det är drivet hon har på sig själv, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Om inget mycket oförutsett händer spelar Caroline Seger sin 214:e landskamp i OS-uppladdningen mot Norge på torsdagen.

När hon stegar in på planen i Kalmar som svensk lagkapten tangerar hon därmed både svenska Therese Sjögrans och tyska Birgit Prinz delade Europarekord i antal matcher.

Inför träningsmatchen har hyllningarna till Seger haglat under landslagslägret i Småland.

– Det är naturligtvis oerhört stort. Det finns ju en anledning till att hon når det här och det är hon själv, hennes förberedelser, drivet på sig själv, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Mittbacken Amanda Ilestedt, som spelat ihop med den 36-åriga mittfältsstjärnan i landslaget sedan 2013 och tidigare också i Rosengård, fyller i:

– Det är en fantastisk bedrift, extremt stort. Hon är en fantastisk spelare och ledare som har betytt jättemycket för svensk fotboll och landslaget under många år.

– Hon håller en extremt bra nivå och har gjort det under en lång tid. Hon är en självklar ledare i vilket lag hon än spelar i. Sen har hon haft bra koll på sin kropp och har haft väldigt få skador.

Landslagsanfallaren Sofia Jakobsson, som själv står på 121 landskamper, har svårt att ens ta in Segers stundande landskampsrekord.

– Jag visste att hon hade spelat länge i landslaget, men att hon hade gjort så här många landskamper hade jag ingen aning om. Själv tycker man att man har många men det är futtigt i jämförelse med Seger, säger Jakobsson och skrattar.

– Hon har hållit världsklass ända sedan jag själv kom med i landslaget (2011). Hon är en fantastisk kapten och i mina ögon den bästa kapten jag någonsin har haft i alla lag jag spelat i. Det är en ära att ha fått spela så länge med Seger och att ha fått lära sig väldigt mycket av henne.

Huvudpersonen själv, som debuterade i blågult redan 2005, satt bredvid Jakobsson på onsdagens presskonferenspodium.

– Det är så klart otroligt kul att höra, säger Seger om lovorden och fortsätter om rekordet:

– Det känns otroligt häftigt att dagen äntligen har kommit. Det har ju varit mycket snack om just detta rekord, förhoppningsvis kommer jag slå det innan vi åker till OS (Sverige möter även Australien på tisdag).

Och så den eviga frågan: Hur länge till kommer hon att fortsätta?

– Motivationen är ju den största drivkraften. Den finns fortfarande. Jag tycker att detta är det absolut roligaste som finns.  Så länge den finns där och jag håller den här nivån så är det jättesvårt att säga en viss tid eller en viss dag. Men just nu känns det bra. Sen får vi se hur länge det håller.

Läs mer:

Seger ska ta ledningen: ”Kommer vara mer stolt när man lagt av”

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt