Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

I Gustavsberg är nyårsafton årets viktigaste idrottsdag

I tisdags presenterade Hammarby bandy en handlingsplan med bland annat sänkta spelarlöner för att klara elitlicensen.

I ett annat bandyfäste i 08-området är ekonomin betydligt bättre. En viktig roll i det har intäkterna från den årliga nyårsmatchen.

– Det här är årets viktigaste match för oss, säger Jan Bäckström, ordförande i Gustavsberg Bandy.

Emil Olausson, 9 år, höjer bandyklubban och slår till. Hastighetsmätaren bakom mål visar på 56 km/h.

– Någon annan som vill testa? Rekordet hittills är 93 km/h för de som spelar elvamannabandy och och 76 för de som spelar sjumanna, säger Pontus Jonzon som ansvarar för det område bakom huvudläktaren på bandyarenan Ekvallen där de som vill kan testa hur snabbt de kan slå en bandyboll i mål. För tio kronor får man försöka tre gånger. När nästa person slår till går ett sus blad de 10-15 bandykillar i 8-9-årsåldern som samlats för att titta.

– Wow! 145 kilometer i timmen. Nytt rekord!

Kön till grillen ringlar lång och redan tio minuter in på matchen mellan Gustavsberg och Tellus är bollarna till halvtidsvilans ”rulla en boll och kom så nära mittlinjen som möjligt”-tävling slut.

– Det här betyder mycket, säger klubbordföranden Jan Bäckström.

– Vi har de senaste åren satt fokus på att komma till rätta med ekonomin och i dag ser den bra ut. Men det krävs hårt arbete. Sponsormarknaden är inte den lättaste men vi jobbar på med att minska utgifterna och samtidigt dra in så mycket som möjligt på olika sätt. Försäljningen av julgranar gick fantastiskt bra, och det vi får in i dag är ett väldigt viktigt tillskott.

Annandagen är traditionellt årets stora publikdag runt om i bandy-Sverige, men i Gustavsberg är det nyårsafton som etablerats som bandyns stora festdag.

Ända sedan riksdagsmannen och disponenten på porslinsfabriken löjtnant Wilhelm Odelberg en söndag i januari 1907 marscherade ut på isen på Kvarnsjön i Gustavsberg för att undervisa två lag bestående fabriksarbetare i bandy har sporten funnits på Värmdö.

I dag är bandyn en naturlig del av idrottsutbudet i den snabbt växande kommunens centralort.

Under åren har Gustavsbergs IF:s bandysektion ställts inför flera problem.

I historiken på hemsidan berättas bland annat om de miljöskador som på 40-talet skapades i sjön Ösby träsk,  på grund av tvålutsläpp då bandyspelare rakade sig i bastun i samband med träningar och matcher.

En stående utmaning genom åren har varit att få till bra is att spela på, ett annat ekonomin, inte minst sedan laget gick upp i allsvenskan med långresor till bland annat Norrbotten som följd, och ett tredje rekryteringen av nya spelare.

Men vad det gäller den sista punkten ser ordföranden Jan Bäckström inga större problem längre.

– Sedan ett par år tillbaka ligger vi skapligt på samma nivå år efter år med 80-90 spelare i bandyskolan varje år. Visst skulle vi kunna ta emot några fler men vi tycker att det är bra, sedan slutar många i 14-15-årsåldern medan andra försvinner när de ska börja gymnasiet. Flera av våra duktiga ungdomar åker till bandygymnasier på ställen som Lidköping, Västerås, Bollnäs och Sandviken. Några kommer tillbaka men visst tappar vi många, säger han.

En stor orsak till att talangerna lämnar Stockholm är att det inte finns någon hall att spela i. Inom Gustavsberg Bandy drömmer man om en egen bandyhall på Värmdö.

– Men i praktiken tror jag inte att det kommer att hända. En bandyhall finns inte med i kommunens nya detaljplan för Gustavsbergs centrum. Den bandyhall som planeras i Tallkrogen kommer att fylla en viktig funktion för Stockholmsbandyn, men det dröjer nog ett tag innan en till blir aktuell. För oss är det viktigt att bandybanan i Gustavsberg ligger kvar i centrum vilket den ska göra, säger Jan Bäckström.

På nyårsafton kom 812 betalande åskådare för att se matchen mot Tellus. Till andra halvlek, när entrévärdarna lämnat sina bås, anslöt ett par hundra till.

– Jaha, nu kommer snikenpubliken, hördes en röst på huvudläktaren när det blev allt trängre på träplankorna.

På isen höll hemmalaget länge en stabil ledning, men på slutet närmade sig Tellus och i den sista ordinarie matchminuten kom kvitteringsmålet till 7–7 som också blev slutresultatet. Därmed leder Tellus allsvenskan medan Gustavsberg ligger på kvalplats i nedre delen av tabellen.

– Vi skulle ha knutit ihop säcken tidigare i dag, säger spelande tränaren Jonas Lindqvist när han går av isen samtidigt som ett nyårsfyrverkeri briserar över den mörkblå vinterhimlen.

– Den här matchen vill man verkligen vinna. Det är så bra stämning och känns annorlunda jämfört med en vanlig match. Det blir lite hårdare, lite hälsingestämning, säger Lindqvist som bandyfostrats i Ljusdal.

Annars kommer 70 procent av spelarna i Gustavsbergs a-lag från den egna verksamheten.

– Det är viktigt att den förankringen finns och det känns som att vi har något bra på gång. Det är bättre drag kring bandyn nu än i mitten av 2000-talet. Fler ungar i skridskoskolan och större intresse över lag, säger Jonas samtidigt som hans son Filip banar sin väg fram till honom genom publikleden.

Filip spelar i Gustavsbergs P05-lag, samma lag som Emil Olausson, killen som testade hur snabbt han kunde slå iväg en bandyboll.

– Jag spelar mest målvakt, säger Emil.

Varför började du spela bandy?

– Mamma hade möten när det var hockeyträningar så då valde jag bandy istället. Men det är kul, innan spelade jag fotboll också men nu spelar jag mest bara bandy.

Vad tycker du om nyårsmatchen?

– Det är den bästa på hela året. Det är kul att se elvamannabandy. Men det bästa av allt är fyrverkerierna.