Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 05:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/i-kina-hade-vi-tio-timmar-till-vissa-bortamatcher/

Sport

”I Kina hade vi tio timmar till vissa bortamatcher”

Tillbaka i Frölundaborg. Johan Sundström på väg ut till en träning med Frölunda. Förra säsongen låg hans hemmaarena i Shanghai. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

GÖTEBORG. Han fick bo i en 23-miljonersstad, lära sig ryska glosor och träffa Wayne Gretzky. Nej, Johan Sundström har aldrig ångrat att han valde att spela ishockey i Sibirien och Shanghai. Nu är han tillbaka i Frölunda och inställd på att hjälpa klubben i hans hjärta att försvara sitt guld.

Många av landets ishockeystjärnor prövar lyckan på andra sidan Atlanten. Så också Johan Sundström, men när NHL-drömmen i New York Islanders inte slog in blev det KHL och Sibirien och Kina i stället.

Först Avangard från staden Omsk och sedan Kunlun Red Star från Shanghai.

Den kinesiska fotbollsligan lockar allt fler utländska spelare och nu försöker KHL även väcka intresse för ishockey i Kina.

Sundström säger att med tanke på att det – lite beroende på hur man räknar – bor 23 miljoner människor i Shanghai kanske man kunde tro att det skulle vara ännu fler åskådare på matcherna.

– Processen med att få hockeyn i Kina att växa är på gång. När storlagen var på besök var det rätt mycket folk, säger Sundström och förklarar att hemmaarenan Fel Yang har plats för 4.500 personer.

Johan Sundström under en träningsmatch med Frölunda i Kungsbacka. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

2016 var Sundström med och spelade hem SM-guldet till Frölunda. 2017 begav han sig österut. Första anhalt Omsk i Ryssland, där han mestadels fick inhemska lagkamrater. 

En skada innebar att han bara kunde spela fem seriematcher och i slutspelet blev det respass redan i första omgången efter förlust i sjunde och avgörande matchen.

Den i dag 26-årige Sundström fortsatte sin resa i Asien. Kunlun Red Star bildades så sent som 2016 och blev samma år Kinas första och hittills enda lag i KHL. Framför allt var det Kina och livet i jättestaden Shanghai som lockade.

– Det handlade mycket om livserfarenhet. Det finns platser som man kanske inte skulle få uppleva annars. Det var ett äventyr och gav mig möjlighet att möta en ny kultur och nya människor. Jag är väldigt tacksam för det, säger han och tillägger att en av de negativa sidorna med flytten till Shanghai var de långa flygresorna. Det var tio timmar i flygplan för bortamatcherna i Moskva.

På det positiva kontot återfinns det stora ögonblicket när han fick träffa en av ishockeyns största genom tiderna. Plötsligt en dag stod Wayne Gretzky i omklädningsrummet. ”The great one” är klubbens ambassadör.

– Han tog sig tid att prata med en. Det är väl alla hockeyspelares dröm att få uppleva något sådant, säger Sundström, som i Kina hade sällskap av svenskarna Tobias Viklund och Patrik Lundh, men också av en lång rad nordamerikanska och finska spelare.

Hockeylegendaren Wayne Gretzky fungerade som ambassadör för Kunlun Red Star, den kinesiska klubb som Johan Sundström förra säsongen spelade för i KHL. Foto: Mark Schiefelbein/AP

All kommunikation i laget var på engelska och därför gav äventyret inga större kinesiska språkkunskaper.

Även säsongen i Kina präglades av en skada och hockeymässigt har det varit två jobbiga år för göteborgaren. Nu har han vänt hemåt till klubben där han fostrats och där han betraktas som en drömvärvning.

Både han och Nicklas Lasu, även han center och hemvändare, har skrivit fyraårskontrakt, vilket antyder att de tänker sig en lång framtid i klubben.

– Vi har alltid haft en bra dialog, jag och klubben, och jag har ju varit tillbaka här i Frölundaborg och tränat om somrarna. Frölunda gav mig chansen att sticka iväg på ett äventyr och det kändes helt rätt för mig att komma hem, säger Sundström, som utsågs till slutspelets bäste spelare under guldåret 2016 och tilldelades Stefan Liv Memorial Trophy. 

Johan Sundström under hemmamatchen mot tjeckiska Mountfield i CHL. Bortamatchen mot samma lag avgjorde han genom att göra 4–2 i sista perioden. Foto: Tommy Holl/TT

Guldet ska försvaras, både i SHL och CHL. 

När CHL startade i slutet av augusti började det trögt för Frölunda med hemmaförluster mot österrikiska Graz (efter straffar) och tjeckiska Mountfield. Men efter bortasegrar mot samma lag har Göteborgslaget en bra chans att ta sig vidare till slutspel inför oktober månads dubbelmöte med Cardiff.

Men först är det dags för SHL-premiär. Frölunda inleder hemma mot Brynäs lördag 14 september. 

Att försvara titeln i den svenska ligan är ingen enkel uppgift. Skellefteå lyckades 2013–2014, men annars får man gå tillbaka till Djurgården 2000–2001 och Färjestad 1997–1998 för att hitta lag som lyckats försvara titeln.

– Det är väl så enkelt som att det är många bra lag och väldigt jämnt. Några gånger när vi åkt ut i slutspelet har det varit små, små saker som avgjort. Samtidigt har vi ju lyckats försvara titeln i CHL och vi är helt inställda på att vi ska ta båda titlarna, säger Sundström, som tycker att CHL har blivit en kul turnering att spela, särskilt som det ger möjlighet att komma till andra städer i Europa.

Att uppleva nya miljöer är inget han tackar nej till.

Läs också:

70 hjärnskakningar förra säsongen: ”Skydd blir vapen” 

Nederlagstippad nykomling fick guldröst

Quiz: Minns du förra SHL-säsongen?