Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 02:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/i-vantan-pa-cas-domen-sun-yang-simmar-om-miljonerna/

Sport

I väntan på Cas-domen: Sun Yang simmar om miljonerna

Sun Yang ilsknar till när bronsmedaljören på 200 meter frisim Duncan Scott från Storbritannien vägrade att ta Yang i handen och gratulera honom i samband med prisutdelningen. Foto: AP

Kinas omstridde frisimsstjärna Sun Yangs deltagande i sommarens VM väckte protester från andra simmare.

Nu har hans fall varit uppe i Cas, men än har inte domen fallit.

I väntan på den kommer Sun Yang att ställa upp i Finas penningstinna tour ”Mästartouren”.

De senaste fyra dagarna har Internationella simförbundet Fina varje dag presenterat tio nya simmare som har tackat ja till Finas inbjudan att tävla i ”Mästartouren”.

På onsdagseftermiddagen var en av simmarna som presenterades 28-årige Sun Yang.

Sun Yang simmade hem två guldmedaljer, på 200 och 400 meter frisim, i sommarens-VM, men prisutdelningarna efter de båda gulden slutade med protester från andra länders simmare. Bland annat vägrade silvermedaljören på 400 meter frisim Mack Horton från Australien att dela prispall med Yang och brittiske bronsmedaljören på 200 meter frisim Duncan Scott vägrade att ta Yang i hand

Bakgrunden till protesterna var en kaotisk situation i samband med att ett dopningsprov skulle tas i Sun Yangs hem i september 2018. Provtagningen slutade med att ett provrör slogs sönder eftersom Yang menade att kontrollanterna inte legitimerat sig på rätt sätt

Fina valde att fria Sun Yang, men Internationella antidopningsbyrån Wada överklagade ärendet till internationella skiljedomstolen Cas. Ärendet hann inte tas upp före VM vilket gjorde att Sun Yang var fri att tävla i VM.

Något som fick flera av hans konkurrenter att reagera och protestera.

Först i mitten av november förra året behandlades ärendet i Cas, men domen beräknas inte komma förrän om ytterligare någon vecka.

Skulle han fällas riskerar han upp till åtta års avstängning.

I väntan på domen är nu Sun Yang alltså en av simmarna som kommer att tävla om de de stora prispengarna i den miljontour som Fina startade förra året.

Båda deltävlingarna i årets ”Mästartour” avgörs den 14–19 januari i Kina.

I sitt hemland är Sun Yang en stor publikfavorit, och han kommer att få stort stöd under tävlingarna där han kommer att simma 200 och 400 meter frisim.

Läs mer: Sjöström nobbar miljontouren – Coleman tar chansen 

Läs mer: Sun Yang-fallet: ”Hängt som en död råtta över simningen”