Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-05 07:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/i-varas-kandes-det-som-man-tranade-utan-att-ha-ett-mal/

Sport

”I våras kändes det som man tränade utan att ha ett mål”

Bild 1 av 2 Trosa Vagnhärad tränar inför helgens seriepremiär, borta mot IFK Eskilstuna.
Foto: Anders Sännås
Bild 2 av 2 Trosa Vagnhärad tränar inför helgens premiär.
Foto: Anders Sännås

Inbäddad mellan Trosaån och Trosa lands kyrka ligger Häradsvallen. När DN gör ett nedslag i den sörmländska idyllen genomför Trosa Vagnhärads SK veckans första träningspass. Och för första gången på tre månader har man något att se fram emot: söndagens premiär borta mot IFK Eskilstuna i division 2 södra Svealand.

Det var länge oklart om eller när seriespelet i de lägre fotbollsdivisionerna skulle komma i gång. Det blev tre månader av ovisshet innan Folkhälsomyndigheten gav klartecken, för en dryg vecka sedan. 

– Det fanns två möjligheter. Antingen nu, eller i slutet av juli. Så jag har arbetat förberedande för båda varianterna, säger Trosa Vagnhärads tränare Jonatan Hansson.

Hur redo är ni?

– Jättesvårt att säga. Vi har ju inte träningsspelat sedan allt stoppades. Vi har ändå kört på bra tycker jag, men träning blir aldrig detsamma som match. Och det är ju samma läge för alla lagen i serien.

Hansson säger att det har varit ett svårt läge för spelarna, eftersom man inte haft något datum att gå efter. Och han upplever att framför allt de äldre spelarna har haft svårt att tända till.

– Men jag märkte direkt att de snäppade upp när vi fick beskedet att vi kan börja, säger Hansson.

Bild 1 av 2 Trosa Vagnhärad tränar inför helgens seriepremiär.
Foto: Anders Sännås
Bild 2 av 2 Jonatan Hansson, tränare, Trosa Vagnhärad.
Foto: Anders Sännås

Säsongen spelas i nedbantad form som enkelserie. För Trosa Vagnhärad innebär det att man har sex hemmamatcher och sju bortamatcher på sig för att hamna på rätt sida nedflyttningsstrecket i en namnkunnig serie.

Bland motståndarna finns ex-allsvenska lagen Åtvidaberg, Assyriska och IFK Eskilstuna samt BK Forward som varit uppe i superettan.

Trosa Vagnhärad är en klubb där spelarna antingen varvat ner, eller är på väg upp. I den först nämnda kategorin hittar man namn som mittbackarna David Durmaz och Rabi Elia, samt mittfältarna Robert Massi och Sagvan Abdulsatar.

Trion Durmaz, 38, Massi, 33, och Elia, 33, har tillsammans rutin från tio allsvenska säsonger. Alla tre var med under Syrianskas allsvenska sejour 2011–2013. Durmaz har även spelat allsvenskt med Malmö FF och Gais.

Men här finns också Marcus Björklund. 23-åringen stänkte in 26 mål i trean förra säsongen, och var en starkt bidragande orsak till uppflyttningen.

– Det har varit tufft mentalt att bara vänta på en eventuell premiär. Sedan vet du ju inte var du står spel- och formmässigt i och med att vi inte spelat träningsmatcher. Det är ju inte på träningar du utvecklas, utan i matcher, säger Björklund. 

Bild 1 av 2 Sagvan Abdulsatar, Trosa Vagnhärads rutinerade lagkapten.
Foto: Anders Sännås
Bild 2 av 2 Marcus Björklund, gjorde 26 mål för Trosa Vagnhärad i division 3 förra säsongen.
Foto: Anders Sännås

Trosa Vagnhärad har inte haft något avbrott i träningen under våren. När de inte kunde samlas gemensamt under en period hade spelarna individuella träningsprogram som de förväntades sköta.

– Det handlade om att vara ute och springa, köra styrka hemma. Man fick ha hög självdisciplin, eftersom man sedan kliver rakt in i säsongen, säger Björklund.

Lagkaptenen Sagvan Abdulsatar, 33, är inne på sin 17:e säsong inom seniorfotbollen. Som 28-åring lämnade han spel i ettan med Nyköping och varvade ner i Trosa Vagnhärad, som då spelade i fyran.

– Men nu är vi tillbaka där jag egentligen slutade, säger han och skrattar.

Hur kände du när fotbollen stängde ner i mars? Hade du lust att fortsätta?

– Jag hade väl egentligen de tankarna redan innan den här säsongen. Men när serien sköts upp och vi fick veta att det bara skulle bli enkelserie om vi kom i gång så dalade min motivation rätt rejält. 

– Det blev inte samma tryck på träningarna och engagemanget sänktes hos alla kände jag. Det kändes som man tränade utan att ha något mål. Det blev lite mellanmjölk av det hela, vi tränade för något som vi inte visste om det skulle bli av, som sedan blev av.

– Men mest frustrerande har varit att inte ha några träningsmatcher. Och den frågan kunde kanske ha hanterats annorlunda, eftersom vi ändå är 22 man som kör tvåmålsspel på träningarna, och då är det egentligen ingen skillnad mot att spela en träningsmatch.

Bild 1 av 2 Trosa Vagnhärad, genomgång inför träningen.
Foto: Anders Sännås
Bild 2 av 2 Trosa Vagnhärad, genomgång inför träningen.
Foto: Anders Sännås

Men Sagvan Abdulsatar konstaterar sedan att fotbollen är relativt sekundär i den samhällssituation som råder. Att det handlar om att gilla läget när serien nu drar i gång.

– Och det här med enkelserie kan nog passa oss ganska bra, eftersom det är några äldre spelare i laget, och vi är nykomlingar. Det blir inte lika slitsamt. Men samtidigt blir förluster mer dyrbara i en enkelserie.

Eftersom det inte spelats några träningsmatcher sedan i februari kommer lagen till seriestarten med ett blankt scoutingpapper. 

– En liten fördel dock att vi börjar mot Eskilstuna. De vann vår serie i fjol, så där har vi lite koll. Men visst, i övrigt är det blankt. Men så är det ju för alla lag. Det handlar om att spela med stora marginaler, inte riskera så mycket i sitt eget spel, prioritera att försöka få med sig poäng. Det är så vi måste börja. De första fem omgångarna kommer att bli avgörande, säger Abdulsatar.

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt