Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 11:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/iaaf-pamp-misstanks-for-korruption-portas-fran-vm/

Sport

IAAF-pamp misstänks för korruption – portas från VM

På fredagen inleds friidrotts-VM i Doha. Ordföranden i Förenade Arabemiratens förbund har fråntagits sin ackreditering – misstänks för korruption. Foto: Martin Meissner/AP

DOHA. Ahmad Al Kamali kandiderade till att bli vicepresident i Internationella friidrottsförbundet (IAAF). Han blev inte ens insläppt på kongressen i Doha. Ordföranden i Förenade Arabemiratens friidrottsförbund misstänks för korruption.

I onsdags återvaldes Sebastian Coe som IAAF-ordförande och Ximema Ristrepo blev förbundets första kvinnliga vice ordförande, men valet överskuggades av nya korruptionsanklagelser.

Ahmad Al Kamali, som var en av kandidaterna till de fyra posterna som vicepresident, fråntogs sin ackreditering till VM bara timmarna före omröstningen.

Athletics Integrity Unit (AIU), friidrottens särskilt tillsatta grupp för att tackla korruption, meddelade att Al Kamali misstänks för att ha brutit mot IAAF:s uppföranderegler.

Enligt sajten Inside the games ska Al Kamali, när han valdes in i IAAF:s styrelse 2015, ha misstänkts för att ha delat ut lyxklockor i samband med ordförandeomröstningen i samband med det afrikanska förbundets kongress.

Dessa påståenden förnekade han bestämt.

IAAF:s ledning var inte informerad om ingripandet mot Al Kamali på förhand utan fick reda på det strax innan kongressen skulle starta. Poängen med AIU är att gruppen, som tillsattes efter skandalen kring den tidigare ordföranden Lamine Diack, ska arbeta oberoende av IAAF.

För att markera en ny era har IAAF även bestämt att minst en av förbundets vice ordföranden ska vara en kvinna. Colombianskan Ximena Restero, som är bosatt i Chile, tog brons på 400 meter vid OS i Barcelona 1992, vann en omröstning mot Abby Hoffman från Kanada och Nederländernas Sylvia Barlag.

– Ett historiskt ögonblick, sade Sebastian Coe, som initierat arbetet med att förändra IAAF:s konstitution och släppa fram fler kvinnor.

Ytterligare sju kvinnor är sedan i onsdags medlemmar av IAAF:s styrelse.