Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 00:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ida-ingemarsdotter-avslutar-karriaren/

Sport

Ida Ingemarsdotter avslutar karriären

Ida Ingemarsdotter efter VM-silvret i sprint i Val di Fiemme 2013. Foto: Jonas Lindkvist

Hon har åkt hem sammanlagt åtta OS- och VM-medaljer.

Men nu lägger Ida Ingemarsdotter skidorna på hyllan.

– Efter nästan 15 år i landslaget kände jag att det var dags att börja ett nytt kapitel, säger längdåkaren.

Rätta artikel

Den gångna vintern blev det två individuella pallplatser i sprint och två i sprintstafett i världscupen. Men i skid-VM i Seefeld – där de svenska damkollegorna imponerade stort – fick Ida Ingemarsdotter nöja sig med en elfteplats i skiathlon som bäst.

När säsongen var över hade 34-åringen svårt att hitta ny motivation. 

– Efter vinterns tävlingssäsong växte känslan fram att det är dags att avsluta karriären, berättar Ida Ingemarsdotter i ett pressmeddelande.

– Jag har gjort det jag ska göra varje säsong, men efter årets säsong kände jag mig trött och sliten. Jag började fundera på hur jag skulle lägga upp min satsning framåt, men hittade inte den rätta killer-känslan som behövs för att tävla på högsta nivå.

Karriären i världseliten har varit lång. Ida Ingemarsdotter debuterade i världscupen 2004 och har därefter tagit totalt åtta OS- och VM-medaljer.

I samlingen finns bland annat en individuell mästerskapsmedalj (VM-silvret i sprint 2013), ett VM-guld (sprintstafetten ihop med Charlotte Kalla 2011) och ett OS-guld – från stafetten i Sotji 2014, där Ingemarsdotter åkte startsträckan för Sverige.

– Den absolut största dagen i mitt idrottsliv var när jag tog OS-guld i stafett 2014 tillsammans med Anna Haag, Charlotte Kalla och Emma Wikén. Allt gick vår väg och det var en riktig drömdag där tårar blandades med skratt och en konstig känsla av att vi gjort något ingen trodde vi skulle lyckas med. 

I världscupen stannar Ingemarsdotter på 209 individuella starter och nio individuella pallplatser (varav två segrar).

Vad som händer härnäst är ännu inte bestämt. Men den olympiska mästarinnan är gärna kvar inom skidsporten.

– Idrotten ligger mig väldigt varmt om hjärtat, så om jag får en möjlighet att komma tillbaka till den så gör jag gärna det, säger hon.

– Jag är på semester i London nu, men efter det har jag inget planerat. Det kanske kommer kännas jobbigt längre fram, men just nu känns det bara skönt och lite spännande att inte veta exakt vad som händer.